>

Sakit


Salam..

Sakit tk mencintai orang yang tk mencintai kita. Merindui orang tk merindui kita. Kita hanyalah kenangan pahit yang dia nak lupakan. Bertapa pun kita sedar hakikat tu kita masih jugak simpan dia di tempat paling istimewa di hati kita. Bukan kerana kita nak teruskan hidup derita tapi kita tk boleh paksa hati kita untuk tidak berfikir pon sejenak tentang dia. 


Sesiapa pun boleh tau saya seperti mengharap bulan jatuh ke riba. Tapi apa yang saya pernah ada, apa yang saya pernah lalui dan apa yang saya rasakan tidak mungkin saya boleh lupakan kecuali sampai saat saya menutup mata. Saya tkpe. Saya teruskan jua. Hanya untuk sebab itu saya berusaha bangkit setiap saat sukar. 

Semangat saya, Nadra saya, saya akan tunggu selama mana pon. Itu janji saya pada awak kan. Terima kasih tau untuk segala kenangan kita pernah ada. Saya sayang awak


Belajar untuk baby


Salam.. 


Dalam hidup kite tkkan berhenti belajar kan? Sekadar mari belajar macam mana nak uruskan baby nanti. Hurm.. Yang sebenarnya saya pon tak tau macam mana nanti. Sekarang saya hanya belajar tentang ape yang patut saye lakukan nanti. Pada pendapat saya ni je mampu menolong saye. Dengan keadaan dan situasi saya banyak perkara saya perlu lakukan sendiri dan saya takde perancangan yang rapi. 

Okeyh, pada yang bakal bergelar ibu buku ni saya rekomen kan. 



Doktor, saya berat


Salam.. 

Pernah tk rase badan naik? Mesti penah kan? Saye tk pernah! Hahaha.. Percaye tk? Percayelah whai kalian. Paling berat pon saye 43kg. Itu berat sebelum saya pregnant. Bile pregnant ni alahai tk sanggup nak cakap dah. Makan tu bukan tk ingat tapi memang di galakkan kot. Hahaha.. Baby makan okeyh. Kite pon makan jelaa.. Hahaha.. 



Latest buat pemeriksaan rutin ni memang tk suke lah. Memacam lak doktor tu paling malas nak layan. Lagi kalau paras gula tu jap okeyh kejap tk. Memang kene injection gak lah. Tu bab pling tk suke! Tapi suke tengok baby gerak comel je. Hehehe.. Last tengok berat seblm ni 58 something kot. Tau sekarang dah 60kg!! 30kg dari berat asal dulu. Huaaa.. Berat nye macam tk caye je. Doktor kate itu bagus. Dalam hati kate bagus apenye berat macam panda ni? Hahaha.. Dah mata panda tu cukuplah eh. Hahaha.. Takpe lah asalkan baby sehat. (Ayat sedapkan hati) hahaha.. 



Team Cik Joyah


Salam.. 

Spesis Cik Joyah ni payah sikit. Kat mane pon jumpa. Nak buat derk pon tak boleh kalau hari hari kene dengar dorang mengumpat. Memang macam tk sah la kalau tk buat mesyuarat tertingkap. Ade je topik tk pernah nak abis. PM najib pon tk meeting tiap tiap hari kot. Dorang ni mengalahkan PM pulak layaknya. Kalau boleh nak je tebat mulut tu! 


Ape kalian rase bila kalian berusaha separuh nak mati meneruskan hidup, merangkak mengumpul sebanyak mane pon kekuatan nak hidup tapi dalam mase 5 minit je manusia ni bagi kalian down. Memula memang tk buat tk kisah kan? Tapi semakin lame camtu memang ajak gaduh lah kan. Saye lak bukan spesis suka bergaduh bagai. Saye sedaya upaya nak menahan segala ape yang saye rase. Saye cari kekuatan semula untuk bangkit dengan segala kata manusia. Dan saya masih lagi menang. 


Andai saya kalah, saya rebah mungkin takde lagi post saye yang seterusnya. Kadang kala kata kata lebih berbisa dari ular. Mencucuk jiwa raga kot. Lemah nye lutut nak bangun Allah je tau. Sabarlah wahai hati. Jangan mati.



Taknak kawan


Salam.. 

Sekarang saya sombong. Jangan kawan dengan saya. Hahaha.. Tapi saya memang takde kawan pon dah. Saye takde kawan di alam realiti tapi saye ade kawan di alam maya. Kenapa camtu? Kawan di alam maya pon bukannye seperti yang kite harapkan. Saya cuba melupakan bertapa sepinya saya. Setiap kali saya rase perlukan seseorang nak bercakap saya pergi bace something atau saye akan cakap dengan baby saya. 


Kenapa saya pilih untuk hidup macam ni? Saya tk pilih wahai kalian. Tapi takdir saya tak seindah takdir kalian. Orang kata kalau hilang kekasih masih ada kawan masih ada family. Tapi saya pulak? Saya hilang kekasih hilang kawan hilang family. Saya perhati sekeliling saya. Saya tanye diri saya, kesudahannye memang saya akan keseorangan pon. Bertabah lah hati. Ada masa saya nak sangat meraung bertapa jiwa saya sepi tanpa sesiapa. Tapi saya hanya mampu menangis sebab tu yang boleh menggambarkan perasaan saya. 


Dah hidup untuk masa yang lama masih jua saya tak belajar kawan tu sebenarnya sukar nak faham. Bila kawan jadi lawan segala bagai aib kita dye buka. Kita diamkan aib dye, dye selak aib kita selebarnya. Itu bukan kawan. Bukan! Saya tkkan berkawan kalau macam tulah erti kawan. Kekadang fikir baik saya keseorangan mati pon tiada yang teman kan. 


Mood


Salam.. 

Betul lah kata orang kan mood orang mengandung ni pelik kejap okay kejap tidak. Kekadang macam nak mogok tanpa sebab je. Nanad selalu buat hahaha.. Lepas tu tanye kenape mesti dye jawab "saye pon tk tau kenape dengan saye ni bie" hahaha.. Saye jawab dye mudah je "awak punye mood macam pompuan period" hahaha.. Setiap kali mood dye muncul saye tanye "period eh sayang?" Hahaha.. Memang kene kuangasam lah jawabnye kan. 


Ni satu harini mood ajak gaduh kot. Macam nak marah tapi tk marah boleh lagi nangis. Macam nak gelak tapi tk boleh nk gelak. Alahai penyakit mane muncul ni tk tau lah. Tapi penat sangat penat and agak penat. Eh? Bukan same ke maksud semua tu? Ah! Lantak. Hahaha.. Tapi boring lah mood camni. Ape keje pon tak boleh nak buat atau fokus. Ade je silap sane sini. Pening pon menjadi jadi lah jawabnye sebab banyak keje tertunggak. Boleh nak meletup pulak hati ni dek mood sendiri. Kekadang macam nak tampar diri je jangan lah ambik port sangat dengan mood ni. Tapi tetap tk boleh jugak. Haizz!!


Sepupu orang asing


Salam.. 

Eh? Alien ke sepupu tu? Hahaha.. Jangan jahat. Manusia je name pon sepupu kan? Al kisahnye terjumpa sepupu ni mase nk p keje. Allah, keciknye dunia. Oh tidak.. Bandar kuching ni yang kecik kot. Sampai bole jumpe lagi. Yang jadi sangat kekok tu nak tegur atau tidak. Sebab boleh dikatakn agak rapat. Malahan anak anak dye pon dah pergi kat kite. Nak tknak kene layan gak kan? Masalah lebih menyakitkan hati sepupu tu langsung tknak pandang muka kite. Bukan sakit hati ape, terluka sebenarnye tengok layanan dye. Dah terasa dalam drama melayu pulak orang berpaling muka ni padahal kiteorang melanau. Kelakar kan. Hahaha.. Okeyh tengah pujuk hati sendiri ni. Huhuhu.. Berkata sendiri hati saye, takpe lah jue awak memang bukan sesape pon. Jangan kecewa. Seharusnya awak kene biase sebab situasi ini mungkin akan terjadi lagi. Td kate kuching kecik kan. Memang ah akan bertembung kat mane mane lagi kan. Hurm.. Saye p keje dengan hati yang entah apetah. Tetibe mcm nk nangis apelagi masok toilet bantai nangis. Budak tuisyen tanye nape cikgu nangis jawapan jujur cikgu sedih. Hahaha.. Jujur sangat budak budak pon diam. Tengok. Adakala budak pon bole faham kite dari orang tua yang hanya pentingkan diri maruah apetah lagi. Saye penat dengan drama dunia. Ya Allah, kalau lh saye ni banyak pahala macam nak mati sekarang pon takpe.


Dear Nadra Ruba'i Part II


Salam.. 

Nampak tk obses saye ngan awak kan? Maaf Nanad. Maaf sayang. Saye rinduuu.. Semua orang pon boikot saye kan. Semua orang kate saye tipu. Dengan nama Allah saye bersumpah pada awak kali ke-2 yang saye tk tipu awak pon pasal kandungan saye. Kali pertama awak ingat saye bersumpah sebab ape? Ingatkan kat villa malam tu. Lepas tu awak ciom kedua dua pipi saye. Saye nk nangis tau. Tapi saye tengok awak sangat risau. Saye kesan kerisauan awak memang tk boleh nak sorok langsung. Saye tahan airmata saye, saye kate saye okeyh. Saye tk menyesal. Saye okeyh awak jangan risau. Awak tetap risau. Sampai awak taknak balik sebab nak pastikan saye bebetol okeyh. Saye nak sedapkan hati awak. Saye tau saye tenangkan awak. Padahal jiwa saye berkocak sendiri. Saye kate balik lah dah lewat ni esok awak datang saye pasti okeyh. Awak tengok saye tak lepas. Saye ingat lagi cane awak duduk tengok saye. Saye tetap paksa awak balik sebab saye dah sangat tk larat nak tahan tangis saye. Saye tau mase awak ciom saye awak bole rase bahang pipi saye sebab saye sendiri pon rase. Tapi kenapa lepas semua tu awak bole lagi tk percayekan saye? Padahal hati awak kate lain? Awak ingat last time awak call saye? Tu kli kedua saye sumpah dengan awak wlaupun mase tu saye tkde depan awak. Tapi saye berckp betol saye bebetol dlm situasi yang tk terjangka dek kita. Malahan awak sendiri pon tk terfikir smpai awak kate "gugurkn anak tu. Minum arak gugurkn anak tu" bole saye mengucap panjang sebab tk pernah terdetik di hati saye awak yang saye kenal berkata mcm tkde agama. Wlaupun pada orang lain awak mcm yg dorang tau, saya and awak sendiri tau awak cane. Tk perlu saye bukak citer panjang sebab awak sndiri pon kate "awak ade semua bukti saye" haa.. Awka tau pon. Awak tau saye ade semua kan? Dari memula kite buat tu smpai last skali semua saye ade. Saye bole je guna nk musnahkn awak tapi bole ke saye buat camtu dengan awak orang yang saye sayangkn lebih dari nyawa saye. Klau pon saye terpksa merangkak nak hidup terbuang ni tkde pulak saye susahkn awak macam awak dah buat pada saye and baby kita. Saye masih punya hati wlaupun saye sejaht jahat manusia yg awak kenal pon. Tk snggup nk teruskan sedih melampau dah saye menaip skrg


 

Dear Nadra Ruba'i


Salam.. 

Terasa nak sangat bercakap dengan awak. Cakap ngan baby awak dah penat sebab dye asyik gusti bile ajak cakap. Sakit kot dye gusti. So, stop. Hahaha.. 

Babyboo, okeyh saye rindu nak panggil awak camtu tau. Paling comel bile saye panggil awak 'Yuyunk' awak toleh saye buat muka comel. Saye perhati je awak baru cakap. Comel kot. Hahaha.. Lagi comel bile awak tknak berckp ngan saye sebab saye tknak dgr awak ckp ape. Ingat tk? Mase tu kite otw ke melaka kan, awak ckp saye fokus amek gambo permandangan sane sini tk fokus kat awak. 5minit saye tk dgr awak ckp ape saye toleh awak diam merajuk. Okeyh hahaha.. Saye dh naik seram cane ni, pujuk punye pujuk tk berhasil. 10minit smpai bndar melaka awak tgk 1basikal lps tu awak kate "tengok cantik kan basikal tu" hahaha.. Siyes saye gelak. Macam nk ciom awak je  mase tu tapi kite kat tengah bandar kan. Orang kiri kanan. Hahaha.. Tapi lepas tu tk sudah nye ciom awak kan. Awak senget jugak. Hahaha.. Oh lupe awak memang senget lah yuyunk. Hahaha.. 

Ingat kite ke pantai klebang? Best ar tempat tu. Nk pergi lagi ngan awak bkn orang lain. Coconut shake sedap! Okeyh mengidam kang susah. Stop kat situ padahal byk bende sweet saye rase kat situ. Hehehe.. Tapi paling sweet awak yang ajak tengok movie tapi menjerit mengalahkn girl dalam pawagam okeyh sabar. Hahaha.. Abis movie awak citer pasal awak pernah kene rasuk dek hantu. Ooo.. Patut lah takut semacam je. Geram plus comel lak awak takot sorok muka. Hahaha.. Ingat saye bgtau awak perjalanan muo ke melaka macam kuching ke serian. Klau saye dlm perjalanan kuching serian memang penat tido tk ingat! Hahaha.. Tapi dengan awak langsung saye tk penat. Saye seronok berbual ngan awak sepanjang perjalanan. Kite bual apetah pon jadi seronok kan. Sambil pale sandar kat bahu awak. Awak drive mcm F1. Tapi mase tu gak saye citer kat awak pasal kapel dlm kete kan. Okeyh ni agak sulit kan. Awak tau. Tuttt.. Hahaha.. 

Haa.. Paling tkleh blah kite makan mee pkai tangan. Tk penah di buat seumur hidup saye tau. Makan nasi tu normal lah kan. Makan mee? Adoi.. Seksa jiwa nk makan. Tapi lapar plus awak pon lapar saye makan gak. Mase makan awak pling comel. Eh, banyak benda lah awak comel di mata saye. Kite makan nasi ayam awak tknak makan tomato. Kite makan mee awak alih daging dlm mee awak then awak bagi saye makan tu, awak lak makan mee saye. Kite mkn roti canai pon awak ambik bawang dari kuah tu awak bagi saye makan. Comel eh awak. Setiap bende saye buat dengan awak sentiasa di ingatan saye. Perkara kecik pada orang lain tapi tidak pada saye. Mungkin awak bole tipu perasaan awak atau tipu orang lain, tapi saye and awak sendiri tau ape yang kite lalui. Ape yang kite rase. Saye lagi tau sebab saye kenal awak lebih dari sesape pon kenal awak. Percaya lah. Bende yang awak rase saye tk tau saye tau tapi saye tk pernah ckp pon pada awak ape yang saye tau. Sbab tu saye kate saye kenal awak. Awak bole tipu orang lain tidak pada saya atau pada Allah yang maha mengetahui. Saye selalu kate pada diri saye, takpe saye sekarang tersungkur terdduk pon saye tetap akan bangkit demi Nadra demi anak kami walaupon status anak ni di mata agama kita bukanlah halal pon. Tapi dye tetap dari ape yang awak hasilkan. Maaf saye jujur, saye tk suke perasaan bile berkaitan dengan anak ni sebab ianya sangat menyakitkan jiwa saye. Dosa kite dye akan tanggung derita selagi hayat dye. Derita bagaimana keturunannye. Kesian baby kite Nanad. Kesian dye tk macam ape yang pernah kite impikan. Ingat awak pernh kate kite nak ade rumah 3bilik, nak anak 5 orang tapi nak ehem ehem tiap tiap malam. Okeyh ayat tu agak jujur sangat kat sini. Takpe.. Saye simpan ni sebagai kenangan saye. Dialog ape pon semua saye hafal. Macam mane nk kate saye bole lupakn awak wlau sesaat pon? Maaf! Saye tk bole dan saye tkkan lalukan jugak. 


Lagi Nadra Ruba'i


Salam.. 

Sekali buat post pasal Nanad macam tknak abis type lagi. Hahaha.. Sengal punye lah. Tapi pengubat hati layankan je lah ea. Cerita pasal Nadra buat saye tknak stop menaip. Hahaha.. 


Orang tengok or bace mesti menyampah. Nampak saye takleh move on. Sebab saye memang tknak move on. Pada yang mengikuti post saye lame memang saye pernah kate saye akan tetap tunggu Nadra sampai hujung nyawa saye. Ditakdirkan saye mati esok pon Nanad jugak yang terakhir kat hati saye. Dengan Nanad saye belajar segalanya. Tapi jodoh kteorang je tak panjang kan. Seiring waktu saye pasti tiada lagi di ingatan Nanad. Sebab tu saye simpan satunya dari dye. Ya! Baby ni saye simpan sebab tu. Takde sape nak rosakkn mase depan tanpa sebab kan. Begitu jugak saye. Saye bole cakap macam orang tkde pelajaran. Tapi yang merasai semua saye sendiri. Setiap kata detik masa yang saye kongsikan dengan Nanad masih segar macam baru semalam kteorang bergelak tawa, gurau senda, menangis duka. Mungkin pada siapa pon tk merasa. Bole buat buat buta tapi saye pasti saye tau ape yang saye atau Nanad lalui dari mula sampai tamatnya hubungan kteorang. 

Memula saye sangat kisah akan orang berkata saya bodoh mengharap atau saye hanya sekadar tempat untuk membalas dendam. Tapi kelamaan saye pesan pada diri percayalah kata hati. Hati tk pernah menipu. Kalau hati bagai nak tercarik carik hati berkata ya Jue, awak bukan permainkan cinta Nadra. Awak bebetol cintakan Nadra tapi cinta awak yang salah. Dan akhirnya segalanya menjadi kesalahan awak jue. YA! Pesan pada hati cuba jangan sakit sangat. Ade jua Nadra memberi sejuta kenangan pada diri. Ade jua sesuatu yang tk terlintas di fikiran akan jadi simbol bertapa awak cintakn insan bernama Nadra Ruba'i. Tabahlah hati. Tabahlah selagi bayi tidak melihat dunia ini. Tabah lah.. 



Kenapa Nadra Ruba'i?


Salam.. 

Hurm.. Dah knape eh? Nadra lagi? Sorry mesti bosan kan name dye je muncul. Sorry gak saye tk kenal bosan tu sejak mula saye kenal Nadra sampai saat ni. Okeyh, beberapa kali gak opismate tnye nape asyik Nadra je kau ni? Rindu sangat ke ngan bapak budak? Gambar ade je kat atas meja ( oh kwn opis tk tau pon cite ) pasal tu dorang ingat Nanad tu hubby saye lak. Tk masal kan? Padahal kenyataan nye sedih je. Huhuhu.. 

Kenapa Nadra? Sebab dye memang auto muncul kat otak. Pasal tu rela tknak tido sebab bile terjaga satu haritu Nanad kat kepala tknak hilang walau seminit. Menyampah tk dgn otak ni? Haizz! Haritu demam terok gak kene hujan lebat. Sekali malam tk larat nak buat ape. Makan ubat lepas tu ubat tu buat mengantuk yang amat. Tau tau tido mimpi Nanad. Ceritanye menyampah kot tido ni. Bangun je buat nangis tak masal. Abis spoil mood. Makan pon tknak. Padahal baby dlm perut dah ajak bertinju. Sakit giler dye tinju. Adoi.. Paksa diri makan pon tk boleh telan. Sakit jiwa sehh.. 


Tapi ni pon macam penyakit gak kan. Kemane pon otak tetap Nanad muncul. Makan mandi tido semua Nanad ade. Kite pernah buat bersama kan. Semua sama. Makan mandi tido. Sampai saye menyampah nk makan tapi saye kene makan. Malas nak mandi tapi saye kene mandi. Yang mandi tu tkleh blah. Asyik muncul je hurm.. Yang tido bole lagi elak. Tkyah tido layan k-drama sampai pagi. Mata dah jadi panda. Penat pon lelap kejam macam ayam. Takut tido nyenyak. Ya Allah patut doc asyik bagi injection je kan. Jahat doc tu. Hahaha.. Doc pulak di salahkan. Ngee.. 

Tapi siyes saye sangat rindukan awak Nanad. Kawan kate pembawakan budak. Ah yelaa tu hampir setiap mata berkelip kot. Gile ah otak ni macam nk letupkan je. Padahal Nanad pon tknak kot ingat saye ngan baby. Okeyh, ni lagi buat sedih tknak sambung panjang panjang. Bye. Hahaha..



Bicara Diana Amir


Salam.. 

Setiap manusia itu terbekal dengan pengalaman hidup masing masing. Kehidupan itu ibarat skrip yang dilakonkan oleh watak watak yang menghiasi jalan cerita. Jalan cerita itu sebenarnya dipilih sendiri oleh para pelakon, sama ada mahu memilih jalan selamat atau jalan yang sengsara. 


Skrip yang manusia lakonkan itu kadangkala banyak yang memberi pengajaran. Andai kita renung dan perhatikan, tiap takdir atau peristiwa yang berlaku kepada kita, pasti ada hikmah dan ilmu yang Allah SWT mahu kita fikir dan hadam sedalamnya. 

Manusia akan lebih matang jika dia tidak hanya menggangap masa lalu sebagai kenangan. Sebaliknya dia haruslah menggangap ia sebagai batu loncatan untuk menjadi lebih baik pada masa hadapan. Sesunggguhnya coretan pengalaman hidup, suka duka, tangis tawa itu bukanlah suatu perkara yang murah. Harganya terlalu mahal kerana kita sedang diajar secara tidak langsung oleh Allah SWT.


Sakit badan sakit hati


Salam.. 

Nak mengistiharkan harini hari sakit dalam sejarah! Sakit badan tu demam dok kene hujan lebat semalam. Sekarang antibodi tak kuat sangat dah. Lemau rasenye bila kena hujan. Takpe macam Nanad selalu sakit makan ubat. Tapi bile Nanad sakit dye punye payah nak makan ubat usah cakap lah. Boleh di katakan merengek lagi siap naik status bbm sebab kene paksa makan ubat. Sian Nadra saya tu. Tapi kalau dye sakit lagi kesian kot asyik muntah je. Hurm.. Jangan sakit tau sayang. Kene kuat. Saye sakit takpe. Saye biase. Awak tk boleh saye risau. Tapi kalau dah sakit jaga diri baik baik tau sayang. Makan ubat tau. Jangan tak makan nanti tk cepat baik. Hurm.. Rindu nak pesan kat Nanad camtu. 


Sakit hati pulak bile tengok 'kawan baik' tu update moments wechat dok mengumpat kita. Terang besar lagi tak sedar diri sendiri yang akan malu. Ni masalah bile bercakap lebih tapi ilmu takde. Orang tau kisah awak satu dunia awak boleh lak buat orang lain yang nampak terok. Sekarang awak kate nak jaja cerita saya lak? Amboi.. Bukan sebelum ni awak dah jaja cerita saya pregnant dengan family saya. Cerita apelagi awak nak jaja saya pun tak faham ape yang awak dengki sangat dengan saya kan. Nak kate saya ade buat awak camtu takde pulak. Bukan cara saya nak bukak burukkan awak tanpa sebab. Tolong isi sikit otak dengan ilmu. Bukan ilmu hantu apetah awak isi dalam otak tu. Dah tak berpelajaran jangan tunjukkan sangat. Simpan sikit malu tu untuk anak cucu. Sekian.


Sun Wukong


Salam.. 


Tetiba tuka mood lak kan? Hahaha.. Tk tuka pon lah. Saya ingat lagi, Nanad suke cite ni. First macam pelik eh nape lak si buah hati saya dok layan cite cina eh? Hahaha.. Lepas tu dye leh kate "cite wukong ni best bie jom layan" hahaha.. Comel Nadra saya. 


Tadi petang tk keje demam punye pasal kan. Bukak tv "eh wukong lah. Nanad suke ni" spontan je otak kate camtu. Ingat balik bile cite ni start kat 8tv dulu Nanad ajak tengok same. Tk pergi class boleh lah tengok same. Tapi kalau ade class Nanad tengok sorang or wukong yang tengok dye (tido depan tv) hahaha.. Yang comelnye last episod dye tak tengok. Tau dye dok ckp "harini wukong takde dah bie" hahaha.. Siyes comel sangat. So text sampai lebam. Hahaha.. Rindu.. 


Kalau yang tak tau drama ni tajuk dye Journey to the West. Wukong tu lak watak utama. Nama lain dye Monkey King. Sebab muka dye muka monyet. Hehehe.. Cite ni di ambil dari novel klasik china. So ade lah watak buddha ape semua kat situ. Kira macam drama history lah kan. Sekarang cite ni disiarkan kat Ntv7 jam 1.30 petang sampai 2.30 petang setiap isnin sampai khamis. Haa., detail dah tu. Boleh lah tengok sampai abis kan. Selamat menonton. Hehehe..


Winter sonata


Salam.. 

Bukan nak citer Joon sang tu hensem or Yujin tu lawa. Semua tau dah kan. Hahaha.. Ni nak citer td tengok balik citer ni ingatkan takde lah buat nangis sebab dah boleh hafal kot plot citer caner. Tapi hampeh nangis gak! Hahaha.. Tetiba hati berkata sendiri "Nanad, boleh tk kite cam winter sonata? Bertemu dan berpisah, bertemu lagi, berpisah lagi, bertemu and berpisah lagi and the end tetap bersama" 


Hahaha.. Mengarutkan? Lantak! Saye rindu Nadra saya. Saya tengok muka Joon Sang dah jadi muka Nadra lak. Hahaha.. Bebetol lah mabuk minum brendi kan. Tapi siyes cite winter sonata ni lagu dye adoi buat leleh je. Hahaha.. Ni dah mengarut lebih sebab winter sonata punye pasal muncul Nadra lak kan. Okeyh, saranghae Nanad. Hihihi.. Saye rindu :(


Happy birthday Syafa


Salam.. 

3rd November. Today is my sister Syafa's birthday. I pray that Allah swt will bless you with everything good and wonderful, your whole life through.


I am thankful to Allah for blessing me with a friend/sister like you. I silenty make a wish to Allah, to guide you all your life and take care of you everytime. 


With Allah's generosity and divine grase, I feel really lucky that He have someone so sweet and understanding like you in my life. This is a messages to remind you that you are, you are and you will always be special to me! 


Thanks for always being there for me. Also thanks for being 'adik' to me and Abg Nad. Me love you so much lil sister. Happy Birthday Syafa Yuna 😊 




Teman setia


Salam.. 

Sebab tk boleh tido plus perot pon sakit saye p update blog. Nk berborak lak tkde teman. Haiyoo.. Macam nk jerit sampai muar lak. Eh? Hahaha.. Rindu muar rindu Nadra. Hurm.. 

Insomnia saye ni tk pernah abis. Klau tk take smething memang tk boleh langsung lelapkan mata. Fikir baby kene sehat so saye p carik teman setia bile tkleh tido. Jeng..jeng..jeng.. Jangan burok sangka dulu. Tengok dulu.. 




Haa.. Ni teman setia saye bile tk tido. Kekadang bole senyum, gelak and nangis. Yang pasti sorang sorang. Huhuhu.. Abaikan wallpaper muke bucuk Nanad tu. Tu muke merajuk katenye. Comel eh Nanad. Geram! Hahaha.. Dye semangat saye setiap hari. Even saye tau bagi dye saye dah bukan sesape pon kan. Okeyh, sedih nk ke mana tu? Chowww..





Bilik sewa, kerja dan orang baru


Salam.. 

Sekarang dah stay berdua ngan 'my little sunshine' yang dalam perut mane bole dok jadi teman berbicara. Bercakap jelaa ngan dinding putih. Bilik sewa dengan sistem security and CCTV dengan sewa RM220 sebulan boleh tahan sunyi sepi. Macam "kau buat hal kau, aku buat hal aku" so ape lagi bercakap lah ngan dinding. Heh! 


Tudiaa.. Siyes tahap nak mati akal tak buat ape. Takde kawan atau sesapa pon. Lepas tu idea kene cari keje. Baru tak bosan. Alhamdulillah, rezeki saya dapat keje kerani account. Hujung minggu pulak saye jadi cikgu tuisyen. Bukan sebab nak kejar duit sebab tak tahan bosan and otak suka nak fikir benda mengarut. Penat pon usah cakap lah tapi tak boleh layan sangat penat. Penat vs bosan sepi sunyi sendiri semua dah ade pada saya. Takkan saya nak layankan semua sebab yang dalam perut pon nak hidup. Saya kena kuat demi dye. Takpe saya camner tp dye kene hidup. Itu janji saya pada diri sendiri. Cukuplah saya mencuba bangkit sendiri saya perlukan semua kekuatan demi hidup dye nanti. InsyaAllah..

Kat tempat kerja lak mesti ade ramai mak joyah kepoh sane sini kan? Jawapan selamat atau cara selamat jangan banyak bukak mulut. Takpe orang kate awak sombong. Awak pon kene jaga hati sendiri kan? Penat lah nangis sendirian mase mandi sebab kata kata orang. Penat. Nak abaikan tk boleh pulak kene gak layan so cari cara elakkan semua selagi boleh. 



Kawan mata duitan


Salam.. 

Bukan niat nak kutuk kawan atau nak buat diri sendiri baik sangat. Tk pulak terlintas sampai saat sabar dah takde tahap maka terpost lah entry ni. Manusia sekarang duit adalah segala galanya. Kononnye duit boleh bawak mati. Saye cina tapi saye takde pulak kepercayaan macam ni. And si kawan pulak cina tak pulak percaya benda camtu tapi bila bab duit dye lah gila. Okeyh, kasar sikit bahasa sebab memang agak marah tahap goku nak lawan ngan bezita. Hahaha.. Larik topik. 

Ni saya buat post ni sebab tau awak follow awak and bace ape yang saya taip. Awak kan 24/7 online. Free je tak buat ape kan. Elok lah tu hidup ke tua mengharap duit jatuh ke riba je taknak keje. Marah? Ape tak betol yang saya dok cakap ni. Bak kata awak sendiri kita sama membesar. Kenal dari kecik sampai sekarang. Sama tau macam mane kita hidup di RKK. Tapi lepas tu terpisah sampai jumpa awak lagi awak memang tak pernah berubah walhal sikit pon. Ingat di RKK kes awak sampai masok newspaper? Syabas sebab sampai sekarang pon awak masih yang dulu itu. Hebat sangat! Saya tutup mulut sebab kite ni kawan. Saya buat tak tau je nak buat ape saya bukak aib awak kan. Dapat pahala ke? Takde pon. Tapi awak? Awak kawan paling best kan 5minit tau kisah saya mase tu jugak awak bukak aib saya dengan kazen saya kan. Sebab awak kenal dye awak buat ikut mulut je. Saya tahan marah. Saya sabar saya pujuk hati awak terlepas cakap. Tapi mintak maaf pon awak tidak kan. Sebab awak sendiri cakap "maaf awak berharga dari permata"! Okey fine. Bagusnye awak. 


"Saya jumpa itu saya punya"! Amboi sedap je cik kak. Kalau benda atau duit tu milik orang lain awak ambik tanpa izin tu mencuri namanya. Orang kata awak mencuri tau pulak awak nk marah. Bab duit awak memang taknak kalah. 5 minit orang terlupa letak je duit awak jumpe awak terus je ambik?! Perangai ape awak ni entah lah. Sekali dua saya bersabar je dengan perangai cepat tangan awak tu. Lame hilang pulak sabar saat orang bebetol perlukan duit tu awak bole pulak ambik. Ya Allah, ape takde perasaan ke cane? Awak hidup dengan menipu duit orang tua buta tu berkat ke? Sampai bile? Awak taknak keje mengharap orang tua buta tu bagi awak duit. Sumpah kesian sangat tengok orang tua tu awak sepak terajang kalau tak bagi duit secukup yang awak minta. Mata celik je awak tak keje. Gadai maruah sana sini demi duit bagus ke? Awak kate saya diperbodohkan sebab cinta. At least saya tak bodoh sebab duit. 

Talam dua muka sesuai dengan awak. Dengan boyfriend awak semua baik. Bila awak buat salah awak suruh saya cover depan bf awak. Sampai saya sangat menyampah dengan sikap pura pura baik awak. Baik pergi je kat awak. Jahat pergi je kat saya. Awak buat salah saya yang di salahkan. Gila saya bersabar kawan dengan awak hanya sebab family saya kenal awak. Sekarang saya penat nak bersabar dengan perangai 'baik' awak. Cakap tak serupa bikin tu apelagi. Dah sejuta kali penat dah. Lepas ni saye nak tengok camner awak teruskan hidup dengan segala perangai awak. Orang bukan tak terima awak kerana awak janda tapi kerana perangai awak sendiri nampak sangat pura pura. Cakap lemah lembut bile marah depan semua orang awak pijak. Ade jin eh dalam diri tu? 

Taknak bukak banyak sebagai mana banyak awak bukak aib saya. Sebab saye masih kenang lagi kita kawan. Saya kenang lagi awak pernah berbudi tumpangkan saya tinggal kat umah awak. Sampai saat awak halau saya macam sampah. Terima kasih sebab pernah jadi kawan 'baik sangat' terima kasih jua atas sumpah seranah and segala kutukan hinaan awak pada saya kat laman sosial. Tolong bijak sikit pon jadi lah. Tak elok menampakkan sangat kebodohan tu pada umum. Thank you!




Tafsiran


Pernah aku melihat mereka daripada kawan menjadi teman
Daripada teman menjadi kekasih
Diangkat tinggi lagi menjadi pasangan yang halal 
Maka aku meletakkan tafsiran itu bahagia

Pernah aku melihat mereka tidak bahagia menjadi kawan 
Tetapi bahagia menjadi teman
Mereka tidak mampu menjadi sahabat kerana tiada persefahaman sebagai kawan
Maka dipilih menjadi yang istimewa
Halal disentuh ikatannya kukuh

Cuma ikhlasnya aku lebih percaya
Yang sahabat tidak mampu ditukar menjadi suami
Yang kawan tidak harus ditukar menjadi isteri
Yang kekasih bukan teman persinggahan untuk kenang kenangan merawat hati yang rawan

Jujurnya takut nanti akan terjadi kurangnya rasa hormat
Yang segalanya tidak akan sama lantaran perbezaan itu menerbitkan rasa kuranf senang selamanya di hati
Yang tidak mampu diungkap mahupun diungkit takut lukanya dalam tidak terubat nanti