>

Team Cik Joyah


Salam.. 

Spesis Cik Joyah ni payah sikit. Kat mane pon jumpa. Nak buat derk pon tak boleh kalau hari hari kene dengar dorang mengumpat. Memang macam tk sah la kalau tk buat mesyuarat tertingkap. Ade je topik tk pernah nak abis. PM najib pon tk meeting tiap tiap hari kot. Dorang ni mengalahkan PM pulak layaknya. Kalau boleh nak je tebat mulut tu! 


Ape kalian rase bila kalian berusaha separuh nak mati meneruskan hidup, merangkak mengumpul sebanyak mane pon kekuatan nak hidup tapi dalam mase 5 minit je manusia ni bagi kalian down. Memula memang tk buat tk kisah kan? Tapi semakin lame camtu memang ajak gaduh lah kan. Saye lak bukan spesis suka bergaduh bagai. Saye sedaya upaya nak menahan segala ape yang saye rase. Saye cari kekuatan semula untuk bangkit dengan segala kata manusia. Dan saya masih lagi menang. 


Andai saya kalah, saya rebah mungkin takde lagi post saye yang seterusnya. Kadang kala kata kata lebih berbisa dari ular. Mencucuk jiwa raga kot. Lemah nye lutut nak bangun Allah je tau. Sabarlah wahai hati. Jangan mati.



Taknak kawan


Salam.. 

Sekarang saya sombong. Jangan kawan dengan saya. Hahaha.. Tapi saya memang takde kawan pon dah. Saye takde kawan di alam realiti tapi saye ade kawan di alam maya. Kenapa camtu? Kawan di alam maya pon bukannye seperti yang kite harapkan. Saya cuba melupakan bertapa sepinya saya. Setiap kali saya rase perlukan seseorang nak bercakap saya pergi bace something atau saye akan cakap dengan baby saya. 


Kenapa saya pilih untuk hidup macam ni? Saya tk pilih wahai kalian. Tapi takdir saya tak seindah takdir kalian. Orang kata kalau hilang kekasih masih ada kawan masih ada family. Tapi saya pulak? Saya hilang kekasih hilang kawan hilang family. Saya perhati sekeliling saya. Saya tanye diri saya, kesudahannye memang saya akan keseorangan pon. Bertabah lah hati. Ada masa saya nak sangat meraung bertapa jiwa saya sepi tanpa sesiapa. Tapi saya hanya mampu menangis sebab tu yang boleh menggambarkan perasaan saya. 


Dah hidup untuk masa yang lama masih jua saya tak belajar kawan tu sebenarnya sukar nak faham. Bila kawan jadi lawan segala bagai aib kita dye buka. Kita diamkan aib dye, dye selak aib kita selebarnya. Itu bukan kawan. Bukan! Saya tkkan berkawan kalau macam tulah erti kawan. Kekadang fikir baik saya keseorangan mati pon tiada yang teman kan. 


Bicara Diana Amir


Salam.. 

Setiap manusia itu terbekal dengan pengalaman hidup masing masing. Kehidupan itu ibarat skrip yang dilakonkan oleh watak watak yang menghiasi jalan cerita. Jalan cerita itu sebenarnya dipilih sendiri oleh para pelakon, sama ada mahu memilih jalan selamat atau jalan yang sengsara. 


Skrip yang manusia lakonkan itu kadangkala banyak yang memberi pengajaran. Andai kita renung dan perhatikan, tiap takdir atau peristiwa yang berlaku kepada kita, pasti ada hikmah dan ilmu yang Allah SWT mahu kita fikir dan hadam sedalamnya. 

Manusia akan lebih matang jika dia tidak hanya menggangap masa lalu sebagai kenangan. Sebaliknya dia haruslah menggangap ia sebagai batu loncatan untuk menjadi lebih baik pada masa hadapan. Sesunggguhnya coretan pengalaman hidup, suka duka, tangis tawa itu bukanlah suatu perkara yang murah. Harganya terlalu mahal kerana kita sedang diajar secara tidak langsung oleh Allah SWT.


Sun Wukong


Salam.. 


Tetiba tuka mood lak kan? Hahaha.. Tk tuka pon lah. Saya ingat lagi, Nanad suke cite ni. First macam pelik eh nape lak si buah hati saya dok layan cite cina eh? Hahaha.. Lepas tu dye leh kate "cite wukong ni best bie jom layan" hahaha.. Comel Nadra saya. 


Tadi petang tk keje demam punye pasal kan. Bukak tv "eh wukong lah. Nanad suke ni" spontan je otak kate camtu. Ingat balik bile cite ni start kat 8tv dulu Nanad ajak tengok same. Tk pergi class boleh lah tengok same. Tapi kalau ade class Nanad tengok sorang or wukong yang tengok dye (tido depan tv) hahaha.. Yang comelnye last episod dye tak tengok. Tau dye dok ckp "harini wukong takde dah bie" hahaha.. Siyes comel sangat. So text sampai lebam. Hahaha.. Rindu.. 


Kalau yang tak tau drama ni tajuk dye Journey to the West. Wukong tu lak watak utama. Nama lain dye Monkey King. Sebab muka dye muka monyet. Hehehe.. Cite ni di ambil dari novel klasik china. So ade lah watak buddha ape semua kat situ. Kira macam drama history lah kan. Sekarang cite ni disiarkan kat Ntv7 jam 1.30 petang sampai 2.30 petang setiap isnin sampai khamis. Haa., detail dah tu. Boleh lah tengok sampai abis kan. Selamat menonton. Hehehe..


Winter sonata


Salam.. 

Bukan nak citer Joon sang tu hensem or Yujin tu lawa. Semua tau dah kan. Hahaha.. Ni nak citer td tengok balik citer ni ingatkan takde lah buat nangis sebab dah boleh hafal kot plot citer caner. Tapi hampeh nangis gak! Hahaha.. Tetiba hati berkata sendiri "Nanad, boleh tk kite cam winter sonata? Bertemu dan berpisah, bertemu lagi, berpisah lagi, bertemu and berpisah lagi and the end tetap bersama" 


Hahaha.. Mengarutkan? Lantak! Saye rindu Nadra saya. Saya tengok muka Joon Sang dah jadi muka Nadra lak. Hahaha.. Bebetol lah mabuk minum brendi kan. Tapi siyes cite winter sonata ni lagu dye adoi buat leleh je. Hahaha.. Ni dah mengarut lebih sebab winter sonata punye pasal muncul Nadra lak kan. Okeyh, saranghae Nanad. Hihihi.. Saye rindu :(


Teman setia


Salam.. 

Sebab tk boleh tido plus perot pon sakit saye p update blog. Nk berborak lak tkde teman. Haiyoo.. Macam nk jerit sampai muar lak. Eh? Hahaha.. Rindu muar rindu Nadra. Hurm.. 

Insomnia saye ni tk pernah abis. Klau tk take smething memang tk boleh langsung lelapkan mata. Fikir baby kene sehat so saye p carik teman setia bile tkleh tido. Jeng..jeng..jeng.. Jangan burok sangka dulu. Tengok dulu.. 




Haa.. Ni teman setia saye bile tk tido. Kekadang bole senyum, gelak and nangis. Huhuhu.. Abaikan wallpaper muke bucuk Nanad tu. Tu muke merajuk katenye. Comel eh Nanad. Geram! Hahaha.. Dye semangat saye setiap hari. Even saye tau bagi dye saye dah bukan sesape pon kan. Okeyh, sedih nk ke mana tu? Chowww..





Tafsiran


Pernah aku melihat mereka daripada kawan menjadi teman
Daripada teman menjadi kekasih
Diangkat tinggi lagi menjadi pasangan yang halal 
Maka aku meletakkan tafsiran itu bahagia

Pernah aku melihat mereka tidak bahagia menjadi kawan 
Tetapi bahagia menjadi teman
Mereka tidak mampu menjadi sahabat kerana tiada persefahaman sebagai kawan
Maka dipilih menjadi yang istimewa
Halal disentuh ikatannya kukuh

Cuma ikhlasnya aku lebih percaya
Yang sahabat tidak mampu ditukar menjadi suami
Yang kawan tidak harus ditukar menjadi isteri
Yang kekasih bukan teman persinggahan untuk kenang kenangan merawat hati yang rawan

Jujurnya takut nanti akan terjadi kurangnya rasa hormat
Yang segalanya tidak akan sama lantaran perbezaan itu menerbitkan rasa kuranf senang selamanya di hati
Yang tidak mampu diungkap mahupun diungkit takut lukanya dalam tidak terubat nanti