>

Ramadhan yang sepi


Hello..


Esok dah nak puasa. Jadi, bermula malam ni, dah kena berniat untuk puasa. Takut-takut tertido, jaga-jaga dah masuk Subuh. Terlupa nak berniat, maka tak sah la puasa hari esok (tapi tetap kena tahan diri daripada makan dan minum tau. Bukan bila tak sah je, sesuka hati bole makan). Macam-macam persediaan dan ragam orang nak sambut puasa. Ada yang berazam nak puasa penuh, ada yang tertanya-tanya menu untuk moreh, ada yang mula mencari karbait dan pelbagai. Dah namanya pun manusia, taste lain-lain kan. Hehehe..

Saye lak entah puasa entahkan tidak atas sebab yang tak bole dielakkan. Huhuhu.. Harapnye mampu menyempurnakan puasa tahun ni dengan sebaiknye. InsyaAllah. Tapi kali ni puasa tanpa sesape pon. Lahaii sedey usah cakaplah dah penat layan nasib diri ni. Tak tahu kali ni nasib bebetol tak menyebelahi saye kan. Nak tak nak terpaksa saye redha je. Sejujurnya saye tak redha tapi nak wat camner, hilang kekasih hilang saudara tinggal sorang tanpa sesape. Yang ade pon tak tahu nak cakap camner. Tapi bersyukurlah dengan ape yang ade kan kalau itu kehendakNya.

Gambar ni Ramadan 1434H, dye nak tunjuk rambut askar pencen dye. hahaha.. tapi hensem!
Cuma tak mampu nak sedapkan hati bile teringatkan My Nanad. Klau bulan puasa seronok layan perangai dye. Yang sibuk ngan catering, sibuk tido siang kalau free. Nasib tak mahruh puasa tu en. Hahaha.. Paling takleh blah bab dye bangun sahur dekat nak berkumandang azan subuh. hahaha.. Comel je perangai. Tapi takleh lupe dye p benjolkan kepala anak orang. Lucu. Tapi kejadian tu tak sengaje. Sian lak budak tu benjol en Nanad. Hahaha.. Lagi comel mase dye gedik ngade orang lak kacau. Tu sumpah comel je dye geram. hahaha.. Maaflah segalanye tentang dye memang comel. Hehehe..

Askar pencen part II. hahaha..
Ramadhan kali ni memang terasa asing sangat tanpa awak 'sayang'. Rindunye Ya Allah.. Tak tahu nak cakap level rindu ni tahap camner. Semoga Allah sentiasa melindungi awak Nadra Ruba'i. Selamat menjalani ibadah puasa Nanad. Takmo ponteng puasa tau Nanad. hehehe..


Ahlan Wasahlan ya Ramadhan 1435H / 2014M

Hello..


Pejam celik pejam celik, Alhamdulillah, kita masih diberi kesempatan dariNya untuk berada di bulan yang penuh berkah ni. Bagi orang-orang yang beriman masa inilah yang ditunggu-tunggu. Pelbagai persiapan awal dilakukan bagi menyambut Ramadhan yang mulia. Bagi pendakwah-pendakwah Islam yang tidak jemu-jemu menyampaikan ilmu Islam kepada masyarakat, rata-rata mereka sudah mula bercakap-cakap tentang kedatangan tetamu yang agung ini. Ohhh sungguh mulianya bulan yang penuh keberkatan ini. Tidak kurang pihak masjid mahupun jemaah Islam sudah mula merancang program-program yang akan dilaksanakan sempena menyambut kedatangan Ramadhan Al-Mubarak dan Ihya’ Ramadhan itu sendiri. Semuanya adalah untuk mengajak umat Islam untuk merasai aura kedatangannya dan sama-sama mengambil keberkatan yang ada di dalamnya nanti. Semoga usaha-usaha ini akan dinilai oleh Allah sebagai amal kebajikan yang baik disisiNya.

Ya Ramadhan telah pun hadir. Namun persoalannya adakah kita masih diberi peluang untuk menjadi tetamu agung ini hingga kepenghujungnya?? Adakah kita masih terpilih untuk menjadi salah seorang dari pelajar madrasah ramadhan?? Dan kalaupun diberi peluang untuk berada di dalamnya, mampukah kita ‘gred’ dengan cemerlang setelah sebulan menerima tarbiyyah ramadhan?? Terasa diri amat kerdil dan lemah bila teringatkan amalan-amalan yang pasti banyak kecacatannya. Namun, kita pasti ingin menjadi hambaNya yang beriman dan bertaqwa.

Marilah sama-sama kita berdoa semoga kita dipilih oleh Allah untuk sampai ke penghujung Ramadhan kali ini dan mendapat tarbiyyah Ramadhan sehingga kita menjadi salah seorang dari hambaNya yang bertaqwa. Amin.. Semoga Aku di antara hambaNya yang mendapat redha dariMu Ya Allah. 


Iskandar Khairul Anuar


Hello..

Iskandar Khairul Anuar
Meet Iskandar Oppa. Hahaha.. Macam comel je kan. Caye lah dye memang comel vs sikit gedik ar. Cume sejak akhir ni dah jarang sangat dye ngan gedik ngan saye. Rinduuu.. Jue rindu tau nak borak ngan Is macam dulu-dulu. Hurm.. Dah bole stop kejap sedih eh. Sape nak kenal dye angkat kaki please sebab dye setia orangnye. Tapi takde gf auww.. Ngorat bole kot. P tanye kat tuan punye badan di Twitter nye. Hahaha..

Cop! Cop! Nape lak 'Iskandar Oppa' ?? Mesti uols fikir dye kpop fans kan. Sorry sebab uols silap sama sekali. Hahaha.. Dye tak layan sangat kpop ni tapi dye suke kpop stylish. Terutamanye G-Dragon. Nak tengok style dye p follow Instagram dye. Sorry takleh bagi link dye block kite atas sebab yang takleh dielakkan. hehehe.. Nangis jap. sobsobsob. Hahaha.. Tapi mane lak dapat gamba dye ni? Alaa sebelum ni dah save kat phone. Sorry ye Is. hikhikhik..

Ni muke gedik katenye. hahaha..
 Umur bape? Oh, Dye baru 21 lah. Dye pon masih study. Muda lagi jangan ajak kahwin please. Hahaha.. Kalau tanye sape kawan terbaik pernah ade bole saye katekan dye ni yang terbaik. Kite kenal Is dari Nanad sebab dorang sepupu. Close cousin lagi tu. Tapi dye ni paling sporting antara semua orang. Dye baik sangat kot. Bole dikatakan teman kala suka duka. Sangat memahami. Cer bace tweet dye dah tau orangnye camner. Tapi sekarang ni dye dah berubah sikit. Sikit jelaa. Tu pon sebab saye sendiri yang buat perangai hurm.

Iskandar, thanks tau sebab jadi kawan yang baik selama ni. Thanks gak sebab pinjamkan telinga untuk dengar masalah jue. Jue tau Is pon da rasa terbeban. Ada rasa mualkan bila jadi tempat jue mengadu. Ada rasa nak larikan diri kan tapi Is stay gak kat situ. Thanks tau Is. Lagi terharu mase Is sanggup g jumpe jue mase kat Muar. Hujan lak tu and Is tak kenal pon Jue sape. Jue takkan lupekan gak malam Is tolong jue. Banyak sangat Is tolong jue padahal jue takde pon tolong Is ape pon kan. Takpe kalau perlukan pertolongan Jue bantu dengan besar hati tau Is. Just cakap je InsyaAllah kalau boleh jue bantu sedaya upaya okeyh.

Terdetik di hati ni masih ade rupenye insan mulia ni. Terima kasih Ya Allah temukan saye dengan insan mulia ni. Semoga Allah merahmati awak dunia akhirat Iskandar. Terima kasih tau Is, untuk segalanya. Cuma jue rindukan is yang dulu yang gedik tu. Hahaha.. Keadaan dah merubah segalanye. Berharap ianya tidak selamanya. Jadi kawan jue sampai akhir hayat tau. Is kawan terbaik! Terima Kasih ISKANDAR K.A


Usah sekadar ucapan di bibir sahaja




" Usah risau, apa apa masalah kita boleh bawa bincang "

Pernah dengar sebaris ayat ini? Ya, biasa kan? Rasanya ribuan bibir pernah mengungkapkannya. Kedengaran cukup positif dan memberangsangkan tetapi sejauh mana ia mana dikotakan? Melafazkannya ternyata mudah, apa lagi demi memastikan hubungan yang baru berputik berlangsung seperrti mana yang diangan-angankan. Biar seribu kelemahan diri disenaraikan namun itulah jawapan yang diterima. Telinga yang mendengarnya kembali mengendur, tanda tenang dan gembira.

Bulan pertama, kedua dan ketiga, reaksinya begitu bagus sekali. Menerjah bulan ke-4, kepincangan mulai kelihatan. Insan yang semakin disayangi menunjukkan perubahan. Mungkin juga itulah belangnya yang sebenar. Siapa tahu kan? Demi sayang, jutaan upaya kita kerahkan untuk berkomunikasi dan menjernihkan keadaan. Namun mana sahaja boleh perginya jika hanya kita yang mencuba?

Benar kata-kata jangan cepat putus asa namun sebagai manusia biasa, ada masanya kita terpaksa melakukannya. Usah terlalu memikirkan orang lain sehingga membiarkan hati sendiri terguris. Sampai bila? Cukuplah kata-kata hinaan dan ayat-ayat kasar yang dilemparkan. Itu belum lagi dilabelnya kita dengan pelbagai rupa. Kita dilihatnya sangat jijik dan dia pula begitu mulia. Orang ini benar-benar hebat!

Andai terpaksa kehilangan orang sebegini dalam diari hati, tidak mengapa. Malahan lebih bagus! Apa guna disimpan orang yang tahunya hanya membuatkan rasa tertekan dan kerap kali mengecewakan kita. Ya, ada kalanya hati kita terlalu lembut. Marah bagaimana pun kita tidak tahu untuk membenci. Kita tidak mampu membalas seperti mana yang dilakukannya pada kita. Kelebihan itu juga satu kekurangan.




Smartphone pertama

Hello..

Blackberry?? Ape lak motif tunjuk BB ni? Nak tunjuk awak ade whatsapp ke?? Hahaha.. Sengalnye. Takkanlah kot. Nak tau tak kenape?? Nak tunjuk ni smartphone pertama saye beli dengan duit tabung sendiri tau. Perrgh! Bangga lah ea? Hahaha.. eh,  Comel lak phone saye ni kan mase zaman popularity dye dulu dulu. Sekarang dye tak popular dah sejak iPhone and the geng masok pasaran. Sedih BB ni sekarang tak femes dah. Hehehe..

Kerana BB ni jugak banyak memori. Sayang kot kat BB ni. BB ni kenalkan saye ngan Nanad saye. Auww! Takleh lupe mase memula pakai BB axcited siap letak bbpin kat website lagi. Tup tup kenal ngan Pak Arab dari Muar. Hahaha.. Thanks lah ye rajin gak jenguk  bbpin saye kat situ. Hehehe.. Rindu nak BBM ngan awak Nanad. 

Oh BB hurm..
Sekarang BB ni suke buat perangai. Takleh connect wifi lak tu. Nak BBM pon susah ar geram je. Macam nk baling ke dinding tapi eh saying lak. Hahaha.. Lagi menyampah bateri dye nak low memanjang. Bosan kan. Tunggu nak arwah je BB ni. Sebelum BB bebetol arwah buat sikit post sebagai ingatan. Sobsobsob sdey nye. Nak tukar lain memang takkan same dengan BB ni. Sobsobsob nak nangis hentuk BB kat dahi. Hahaha..

Takpe takpe iPhone hidup lagi walaupun tak same macam BB. Bersyukurlah ye. Hihihi..








Bahagiamu deritaku


Hello..

Kadang kala mengalah itu perit tapi sebenarnya ia berbaloi untuk orang yang kita sayang. Tapi perlu ke kita buat pengorbanan sebegitu tetapi tak dihargai? Bukan itu yang saye harapkan. Saye cuma harapkan agar ape pon berlaku tolong fikirkan hati insan lain. Adakala kita merangkak mengharap insan lain faham bagaimana sukarnya keputusan kita buat. Kita takkan buat keputusan yang memusnahkan diri jika semua itu bukan kerana sayangnye kita kat orang tu. Kita lebih rela menderita asalkan dye bahagia. 

Harini saye belajar mengalah malahan saye menyerah sebelum bertindak. Bukan kerana takut akan kalah sebab saye sendiri pasti kemenangan berpihak pada saye. Tapi banggakah saye menang bile insan yang saye sayang menderita. Kalau saye punya sekeping hati Hilter pasti saye akan bangga. Namun saye hanya Jue. Jue yang hanya mengalah dengan nasib sendiri. Sedar diri ini jahil dalam segalanya saye bertindak mengikut kata hati. Saye mesti utamakan dye. Dye dah cukup menderita sebab saye. Takpe saye mengalah walau keadaan saye lagi teruk. Tapi saye kene redha saye kene ikhlas sebab dengan tu saye akan beroleh sebuah senyuman dari dye. Demi senyuman tu saye rela menitiskan airmata. Teruslah tersenyum 'sayang' saye menyokong di belakang. 

Ape akan berlaku lepas ni saye sendiri tak pasti namun berharap saye akan tabah menghadapi masyarakat menghadapi ujian Allah menghadapi apa jua yang mungkin akan berlaku. Jatuh bangun, awak tetap akan jadi semangat rahsia saye Nanad. Takkan pernah saye berputus asa selagi saye rase akan kehadiran awak semangat awak. Saye harap awak terus di situ 'sayang'. Menemani hari hari yang mendatang. Semoga suatu hari akan terbuka pintu hati awak untuk kembali walaupun sangat mustahil namun saye takkan berhenti berharap sehingga nafas terakhir saye.


Buatmu 'Sayang' Nadra Ruba'i


Hello..

" .. Indahnya sewaktu kita bersama..
Terasa bagai di syurga..
Engkau lah sinaran cahaya ilhamku..
Penawar..kedukaan ku.. 
Sehingga kiniku masih terbayang..
Ketika memadu cinta..
Tak daya ku melupakan segalanya..
Kenangan..cinta..kita .. "

Masih tergia-ngia suara dye nyanyi lagu ni. Setiap bait kata yang berkumandang sangat menyentuh perasaanHurm.. Sedap taw suara awak 'sayang'. Hehehe.. Mane saye nak lupekan lagu tu. Setiap malam saye dengar voice note lagu tu. Kire lagu dodoi nak tido or rindukan mase dye lah. Aiyakk! Jiwang eh Jue?? Hahaha..

Nadra Ruba'i
Kenangan bersama tidak dapat dilupakan kasih sayang tidak ada sempadan, tetapi adakala dalam pengharapan ia hanya mampu menjadi harapan dan bukannya realiti. Dan orang yang kita sayang perlu kita lepaskan untuk kebahgiaanya walaupun hati terluka kita harus menerima segala ketentuan dariNya. Moga ada sinar kebahagiaan kelak. Dalam sendunya hati saye berusaha tabah menerima kenyataan. Sedaya upaya jua melawan hibanya hati ditinggal pergi. Dye yang masih bertakhta dihati takkan mungkin di tukar ganti. Bukanlah membiarkan diri terus menderita namun itulah janji dengan diri dengan tuhan moga akan ada jalan bagi kami suatu hari nanti. Ya Allah, Kau makbulkanlah andai itu jodoh kami.

Nadra Ruba'i
Saye ngan dye punyai sejarah cinta yang sulit untuk difahami. Namun segala yang bermula dengan penipuaan tidak akan selamanya berkekalan. Bak kata pepatah 'sepandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jua' Ya! Tupai akhirnya tersemban terduduk terhempuk di tanah. Bukan tupai yang bercintakan? Ok lupekan tupai. Nadra saye pulak, ah! Sungguh rindu nak panggil dye camtu. 'Nadra saye' Ah'haa.. Dye Nadra saye 3 bulan yang lalu. Sekarang dye bukan hak saye lagi. Tapi dye tetap 'Nadra saye' selamanye. Dye akan tetap jadi 'Nanad' saye. Sumpah saye janji saye, awak lah yang terakhir dalam hidup saye Nanad. Saye akan tunggu sampai akhir hayat saye. Itu janji saye. Saye ingat lagi awak pernah kate "selagi awak bukan isteri orang, saye akan cari awak bie" Maafkan saye awak, saya pegang kata awak tu sampai bile bile pon. Saye tunggu taw awak. 

Nadra Ruba'i
Jika Allah tetapkan jodoh awak dengan orang lain, saye redha awak. Di hari bahagia awak nanti jemputlah saye sebagai kawan awak. Walau jauh mane pon saye berada saye akan datang kecuali saye takde di muka bumi ni lagi mase tu. Tapi jangan risau taw awak, doa saye sentiase ade untuk awak. Kalau awak bahagia saye doakan kebahagiaan awak walaupun tidak bersama saye. Awak layak dapat yang lebih baik 'sayang'. Sebab ape pon yang berlalu antara kita awak masih yang terbaik pernah hadir dalam hidup saye. Saye takkan pernah lupekan segala kenangan kite sampai saye menutup mata. 

Nadra Ruba'i
Awak tau pedihnye hati ni nak biarkan awak pergi untuk selamanya? Tapi saye perllu buat jugak sebab hadirnya saye hanye menyeksa hidup awak. Tapi jangan pernah fikir cinta saye untuk awak hanya permainan sebab demi Allah yang Maha Mengetahui saye cintakan awak dengan ikhlas. Maafkan saye sebab cinta ni jua mengundang derita untuk kita. Maafkan saye untuk segalanya awak. Terima kasih tau awak sebab ajar saye bermacam perkara selama kita bersama. Terima kasih tau awak sebab ajar saye mengenal Allah. Terima kasih tau awak sebab memberi saye erti family. Terima kasih tau awak sebab sentiase ade untuk saye walau sesibuk mane pon awk mase tu. Terima kasih tau awak sebab jaga saye dengan baik. Terima kasih tau awak sebab sayangkn saye cintakan saye. Terima kasih tau awak untuk segala memori kite. Dan terima kasih tau awak sebab berikan saye 'sunshine'

Saye takkan lupekan awak Nadra Ruba'i. Saye cintakan awak Nadra Ruba'i. Doa saye semoga awak sentiasa di bawah lindungan Allah S.W.T. Aminn


Ketentuan Allah


Hello...


Ya Allah, Ajarkan aku erti redha tentang segala apa
yang ditetapkan oleh-MU

Setelah agak lame menyepi dari dunia blog ni, kali ni saye kembali lagi menaip ape je yang nak dikongsikan. Sebelum ni ade je 'sayang' yang sudi mendengar segala masalah atau ape pon yang saye potpet. Tapi kali ni dah takde semua tu. Kene terima hakikat dye takkan kembali lagi dan mendengar lagi segala ape yang mungkin saye rasai. Terima kasih taw 'sayang' sebab pinjamkan telinga selama 2years and half. Huhuhu.. Sedey lah pulak kan kite hilang tempat meluah. Hanya Allah sentiasa ade untuk kite kan. Alhamdulillah.. Terima Kasih Ya Allah.

Nadra Ruba'i
Malam ni hati sangat keliru. Keliru dengan ape je yang bakal saye buat. Kenape?? Sebab ade hati yang perlu saye jaga. Ade keluarga yang perlu saye lindung. Sedar akan diri sendiri tak punya semua tu kenape saye harus korbankan insan yang menjaga saye selama ni? Walau pahit mane pon kenyataan yang dye takkan peduli tapi saye masih punya hati. Dye masih yang saye sayangi walau saat ini. Sering bertanya diri sendiri, kenape perlu korbankan perasaan sendiri demi insan yang tidak peduli? Sayang! Ya! Sayang. Saye sakit mane pon menanggung semua ni tapi jauh di sudut hati ni terfikir tidak mampu rasenye jadi kejam. Cukuplah kelukaan yang dye tanggung sekarang giliran saye pulak. Maybe ni balasan Allah S.W.T kene terima hakikat yang tidak mampu kita tanggung. Pasti ade alasan atas semua yang berlaku.

Nadra Ruba'i
Tidak layak nak menyalahkan sesiapa sebab sedar diri lagi banyak salah. Tapi sejujurnya sakit di sudut hati ni tak tergambar dek perasaan. Hanya airmata yang mampu mengungkap bertapa jiwa ni menderita seorang. Dalam situasi ni saye kene juga menghadapi dugaan dengan redha. Redha dengan ketentuan-NYA. Semoga esok dan hari seterusnya saye terus tabah. Semoga dengan segala semangat ni takkan kurang atau hilang. Itu je kekuatan yang ada tika jiwa hilang entah kemana. Hanya mampu berserah dengan ketentuan Allah.