>

Rindu tak?


Salam.. 


Rindu kite tk?? Lame kite tk post kan? Maaflah ye peminat setia yang rajin stalk saye. Saye ni busy sikit, banyak, jarang² kadang² and yang sama waktu dengannya. Kalau nak on tweet fb tu sempat lah kan. Kalau nak bukak blog ni mane lah nak menyempat tambahan pulak bercerita panjang memang tak ah jawabnye. Tapi ape² pon terima kasih ye semua yang tk henti² menyokong kerjaya seni saye selama ni. Hahaha (ayat nk retis sangat) Ini semua poyo! Asal traffic blog ni tk pernah sunyi?? Korang bace ape sebenarnye?? Padahal berkurun saye tk update kot. Korang free pulak. Tolong saye update please hahahaha.. (Mood geram sebenarnye) Bukak je tengok traffic kemain siap ade comment bagai (maaf malas saye nk approve comment) Tapi jangan sedih saye bace comment tu. Terima kasih 


Kenapa?


Salam.. 

Kenape? Kenape? Kenape? Hahaha.. Pepagi dah feeling worst kot. Kepala pulak pening kene hujan semalam. Adess, antibodi dah low tk boleh kene hujan mula nak pening bagai. Jangan demam sudah lah. Lagi tk larat nak layan demam pening semua. Adess.. 


Semalam lelap pukul bape pon tak ingat. Tapi ingat semalam taknak fikir Nadra pon dek terlampau pening. Tapi entah lah nape muncul pulak Nad dalam mimpi. Dah 2 hari kot dye muncul dalam mimpi. Hurm.. Mase kite nak dye muncul dalam mimpi dye tak muncul ugh! Mase kite tak sangka tu jugak dye muncul. Kenape?? Erghh!! Lagi tambah pening. Hahaha.. Kalau selalu dye muncul dalam mimpi and bagitau dye mesti dye kate "saye rindu awak lah tu" . Hahaha.. Banyak lah awak rindu. Kalau dulu yelaa.. Kalau sekarang entahlah. Paling takleh blah kalau mimpi tu bawak topik memang ade jelaa nak panjangkan mimpi tu. (Hanya kteorang yang tahu) hahaha.. 

Ni jelaa post kali ni. iols tersangat lah pening. Sekian 


Pantai Pasir Panjang


Salam.. 

Harini menghabiskan cuti kat pantai Pasir Panjang yang terletak kat kaki gunung santubong. Dah boleh nampak Puteri Santubong tengah tido (mohon seram) hahaha.. Malas nak cite panjang sebab name pantai pon Pasir Panjang. Hahaha.. 




Yang last ni saje nak bagi An'an jeles sebab dye selalu p pantai tk ajak! (Kat mesir kot cane nak ajak) hahaha.. Tapi jeles seyy selalu je whatsapp bagitau p pantai. Kuangasam punye Doreamon! Hahaha.. 


An'an.. Kite tau hang busy study nak exam kan. Nanti hang dh free bace ni sekali lagi mohon jeles sekali lagi even hang takde jeles mane pon cume terharu siap ngan puitis hang kalah mat. Hahaha.. Selalu mat je berpuitis bagai maklum la anak cikgu katekan. Hahaha.. 

Ape pon Terima Kasih Boss ajak pergi pantai. Seronok tengok ombak. Hikhikhik.. 


Hantu bergambar


Salam..

Hantu bergambar?? Ape uols ingat manusia je pandai bergambar? Hantu pon selalu gak bergambar kan. Hahaha.. Pergh! Cerita tentang hantu bergambar ni sakit pulak hati kite. Al kisah nye kawan sekerja ni macam dah takde keje len. Keje dye dok berselfie 24/7 . Bosan tengok usah cakap lah. Kite diamkan je malas nak bising urusan orang kan. Masalah kite bising sekarang sebab hobi dye asyik menyusahkan kite pulak. Alahai baik kite bukan jenis nak mengamuk marah ikut hati. Masih ade lagi sabar bersisa di hati kot. 


Bila kita ade keje buatlah keje yang boss suruh kan. Yang ni tak! Keje dye selfie and suruh orang lain ambikkan gamba ke entah billion kali tak pernah puas hati. Lahai.. Yang takleh blah sampai kite 5km jauh pon dye panggil. Ingatkan penting sangat tapi rupenye suruh tangkap gambar dye je! Cakap cepat sape tak marah?? Pelbagai posing dye nak buat. Ingat kite ni photographer ke?? Ingat kite ni takde keje ke?? Dah tegur tau pulak buat muka masam. Lepas tu ingatkan dah muak tapi masih jugak entah bila nak stop pon tak tau. Tunggu fon tu bersepai kot baru stop. Ya Allah, sabar ni dah tipis sangat dah. Janganlah sampai fon dye bersepai satu hari nanti. Doakan ye.. 


Selamat hari pekerja


Salam.. 

Harini 1 mei 2015. Hari buruh sedunia. Ape pon pekerjaan anda, tk kira berapa pon gaji anda atau suasana tempat kerja anda bersyukurlah. Anda masih punya kerja dan selamat hari pekerja. 


Kadang kala kita lupa bersyukur sebab kita masih ada kerja sementara ade lagi orang lain yang bebetol memerlukan pekerjaan. Berhenti merungut tentang kerja anda. Tuan tuan puan puan tahukah anda ade ramai lagi nakkan pekerjaan anda tu?? Zaman ni anda ade segulung ijazah pon belom tentu anda dapat kerja secantik ijazah anda. Bak kata seorang teman ni, zaman sekarang nak keje senang je kalau ade "orang dalam" (kalau anda faham) tak faham mohon bukak kamus dewan edisi terbaru. Hahaha.. 

Ape pon bersyukurlah anda ade kerja dan begitu juga saya. Takpe gaji ciput asalkan cukup makan pakai. Ade lagi yang sangat kesempitan duit dari kita ni. Nak cari seringgit pon payah. Ya Allah, permudahkan lah rezeki mereka mereka ini. Amin.. 


ABC GST


Salam.. 

Macam tak lewat sangat kot nak cakap pasal GST ni. Masih panas macam goreng pisang topik GST . Hahaha.. Lagi semalam dengan IQ Dewi Remaja Mawar Rashid yang tak tau ape tu GST. Betol lah orang kate, beauty without brain. Nasib baik bukan Miss World. Huhuhu.. 


Sekarang tengok bil terbeban level apetah. Duit gaji pon macam 'tak nampak' dek mata. Kejap je takde. Simpanan pon lahai sedih tengok. Nak topup fon pun fikir sejuta kali. RM10.60 pon sedih tengok 60sen tu pergi kat tokey kedai topup. Hahaha.. Penah bagitau boss gaji bulan ni termasok GST. Boss siap buat muka seposen taknak lah tu. Hahaha.. Pening gak nak kumpul duit kalau camni lah gayanye. Makin di kumpul makin takde nampak bayang lepas bayar itu ini. Beli itu ini. Adess.. Ahmad Maslan betoi lah. 


Cakap pasal Ahmad Maslan ni geram kite. Dah taknak berhenti bercakap bangang lagi keluarkan statement tak masok akal. Boleh lagi kate Tun M tak faham ape tu GST. Tun M 22 tahun jadi PM dye kate tak faham. Dye yang setahun dua jadi timbalan menteri kewangan makin hari makin keluar statement bangang. Pergh! Sakit pulak hati kite ni kan. 



Terlanjak potpet


Salam.. 

Pagi tadi terlanjak sampai pukul 8.30am baru nak bangun. Alamatnye memanglah lewat sampai opis. An'an punye pasal ni borak pasal Kim K pepagi buta. Hahaha.. Hang hutang satu lagu tau An'an. Pastikan rock abis eh. Kite tau hang bace ni. Mohon gelak sikit. Hahahaa.. 


Lepas tu sampai opis boss tegur muka zombie. Dengan bahasa melayu pelat chinese boss memang kelakar lah. Terus hilang kecut kat perut. Thanks boss. Hehehe.. Teringat cite semalam. Alahai.. Sikit haram kite tak sentap ngan awak. Buat gelak ade lah. Kata saye yang tak matang padahal tindakan sendiri pon entah ape entah. Terpulang nak cakap ape kesah pulak saye. Yang kelakar orang lain senyap je awak pulak lebih sendu. Sian. Nak kenakan saye konon. Ke cover malu sendiri. Saye okeyh je pon. Siap boleh bahan awak lagi lebih sentap. 


Takde makne nak sebok hal awak macam awak sebok sangat pasal saye. Entah ape ape. Padahal awal awal lagi si pacik tu screenshot pic tu. Dah lapok pon. Hahaha. Weyy pacik hang busy mengalahkan PM Mesir tu mohon gelak same. Tu pon kalau hang free bace ni. Hahaha.. Hang hutang cerita pacik. Ingat tu. 


Pesan saye, tak usah lah sebok kacau hal orang lain sebab bukan hal awak pon. Macam awak pulak yang dapat kifarah ea. mengelabah tak masal lah tu. Kate saye yang kacau padahal awak dulu beria call saye bagai. Lepas tu kate saye ego. Kelakar seyy.. Buat pening je ugh.. 



 

Mohon blahhh


Assalamualaikum. Salam sejahtera. Salam satu Malaysia. Hahaha..
Dengan ini saye nak menghapdet blog yg tak berapa nak berhabuk. Kepada yang rindu nak stalk saye meh saye banyak cerita. Tak suka mohon jangan bace buat tambah dosa awak je. Kepada pembaca setia terima kasih naikkan traffic blog saye. Hahaha.. Anda suka atau tidak anda singgah gak kat sini padahal berbilion blog lain kan nape kat sini?? Ini blog saye cerita saye bukan cerita anda, anda dan anda. Kalau mual mohon muntah kat toilet sini bukan tempat nak muntah bagai. Kalau geli dan rimas mohon cepat cepat blah dari sini. Anda sangat tak diperlukan di sini. Kalau nak kutuk bagai silakan. Alhamdulillah bagi saye pahala free. Hehehe.. 


Pesan pihak penaja : Tak suruh pon bace semak je singgah umah orang tak bagi salam. Kate beradap tapi haram tkde nye.  

Sekian.


Nadra Ruba'i


Nadra Ruba'i , 

22/03/2015 - A year ago today and I still love you more than anything. People say I should get over you. They told me to move on but how can I when I don’t know how to?


I tried fighting, fighting for you, fighting for us. I didn’t get tired. When it comes to you, I never get tired. But it hurts to see you fighting me while I fight for you. I didn’t gave up, I just accepted the truth that what you want is to get away from me, to be free from me. It hurts like hell but I have to accept it thinking that it will make you happy. After all, my goal was to always make you happy even if that meant me not being part of it. 

I have always been selfish and I always think of myself, but with you, I could be selfless and give without expecting anything in return. It is as if your happiness had been my priority. 


My life will go on but you will forever linger in my memory. Time spent with you will forever be cherished. Late night conversations with you will always be replayed and relived inside my mind. I know those things will make it harder for me to move on but I can’t help it. Maybe it’s my unconscious saying that I don’t want to move on from you. Maybe I’m still hoping that you will come back to your senses and come back to my life. Or maybe I’m just hoping and waiting and holding on because honestly, I still love you and I don’t know how not to



Johan As'ari ke Nadra Ruba'i


Salam.. 

Tengok drama Cinta Ilahi tk? Lakonan Johan As'ari & Diana Amir. Sebenarnye tk ikut sangat drama ni. Tapi tadi drama ni tayang kat TV kat kedai makan. Sementara tunggu makanan sampai layan lah drama ni kejap. Best gak erk. Sampai babak Hud borak ngan Mak dye makanan pon sampai. Malam ni perut nk makan Mee Kolok. Hehehe.. Sedap makan tapi drama pon best. So makan sambil tengok TV. Lulz. Sampai babak Hud dalam kete dari jauh si Johan As'ari seakan Nadra Ruba'i !! Biar betik?? Eh, tu Johan ke Nadra?? Siap saye lepaskan sudu garpu gosok mata. Mane tau dah gila kot. Sampai rasa macam tengok Nad pulak kat TV tu. Hahaha.. Lepas tu macam nak gelak besar tapi segan lah sebab sesorang lak tu nanti orang kata gila pulak. Cover gelak sambil habiskan mee kolok. Dah ler mee kolok tu pedas boleh pulak mata hati ni fikir Nad kat TV tu. Gila ape? Hahaha.. Saye rindu Nadra Ruba'i 


Ape pon mee kolok sarawak memang sedap. Mohon pacik mesir (mat) datang sarawak dengan bini cepat try mee kolok. Di jamin kome mesti taknak balik perak dah. Hahaha..


Gossip. Kelassss kau jah..


Salam.. 

Teman sekerja korang cane? Suka bergurau ke suka bergossip?? Pada yang suka bergurau tu takpe lah jugak. Hilang stress kejap kat opis kan. Tapi gurau ade batas lah kan. Tapi pada yang suka bergossip ni macam nk hempuk pakai PC opis je (mohon boss tk bace) hahaha.. 


Saye tk kate sendiri ni baik pon atau tk pernah bergossip. Tapi saye sangat tk suka gossip bagai ni. Macam "korang dah takde keje len ke?" Padahal keje menimbun je atas meja tk pulak di buat. Last minute boss mintak baru serabut sana sini buat keje. Kan membazir masa je. Lagi tambah dosa buat adelah. Yang tkleh blah suara mengalahkan Giant (kawan Doreamon) yang menyanyi sumbang tu. Saye boleh dengar lah kak. Awak nak gossip tentang saye p jejauh bole? Takde lah saye sakit hati. Saye bukan jenis nk p marah orang. Sakit hati saye diam je. Tolong lah faham diam saye bukan lagi buat gossip sebab saye berdiam korang naik taring. Haizz!! 

Tapi agak lah kalau takde gossip murahan artis takkan popular (tk semestinya) lulz. 


Yang selalu ada


Salam.. 

Kata orang hidup jangan terlalu bergantung dengan adanya orang lain di sisi kita. Tapi bile lagi kita nk hargai kehadiran orang di sekeliling kita kan?? Pada yang sentiasa ada tu terima kasih. Pada sesetengah orang contohnye saye besar maknanya kehadiran kalian. Walau hanya sepatah nasihat "sabarlah" itu lebih dari cukup kot untuk meneruskan hari esok. 


Sekarang, nak dapatkan nasihat, bagai tunggu Dato Najib kate tidak kepada GST. Tak mungkin!! GST tetap akan dilaksanakan April ini kate Dato Najib. Hahaha.. Tetibe. Tapi serius lah rindu nak dengar nasihat orang tua. Yang tk berapa tua. Yang tua tak mengaku tua. Yang tua tua. Hahaha.. Merepek tk abis lagi ke jue?? Haizz!! Kekadang kat kedai makan p dudok dekat orang tua tengah borak & curi dengar dorang borak (ini kurang ajar) lulz. Kalau sedara saye tau perangai ni satu hari satu malam kene ceramah. Tapi maaf bukan sengaja cuma kekadang orang tua borak ni sejuk telinga sebab dorang pasti selit dengan nasihat. Selalu camtu lah. Kes 'terlebih' borak tu lain cite lah ye. Hehehe.. 

Sejak tinggal sesorang ni payah benar nk dengar nasihat ke ape ke dari someone yang dekat. Last last kene gak nasihatkan hati sendiri tabah lah. Allah ade je mendengar. Huhuhu.. Kes pujuk hati. Dulu stay ngan sedara buat keje basuh pinggan pon kene potpet nasihat jangan buat keje sambil lewa. Ugh, betol kan. Even bende tu kecik tapi bende tu kite praktikkan sebab dah biasa kita belajar dari ape yang orang lain nasihatkan. Pasti kita tau bende tu ada kebaikan nye sebab tu auto je kita ikut. 


Tak dinafikan sedara saye mengajar saye dengan baik. Jaga solat. Jaga tingkah laku. Jaga pergaulan. Jangan biadap. Jangan itu jangan ini. Dan saye takde lah baik mane pon tapi jarang kot saye bantah ape dorang larang sebab pasti kene hukum kalau bantah. Paling pon handphone kene tarik seminggu. Pling lame sebulan. Paling tkleh kad atm kene tahan. Haru biru jadinye takde duit. Paling tk suka kene dengar ceramah sampai bengkak mata nangis. Hahaha.. Bukan sebab ceramah dye sedih tahap winter sonata, tapi sebab ungkit bende yang sudah. Tak suka kot hurm.. Tapi takpe, terima kasih. Banyak saye belajar dari semua tu.




Bukan superwoman


Salam.. 

Ni kes teringat kisah superwoman. Tapi sebelum tu nak jugak kate I'm not superwoman. Hahaha.. Okeyh, Alkisahnye, dulu mase amek diploma saye stay kat hostel sebab takde transport nk ulang alik setiap hari. Pengalaman stay hostel college korang mesti banyak kan? Salah satu kalau boring kat hostel buat hal bising bagai nk runtuh hostel. Lulz. Tu belum lagi kene dengan senior. Muncul batang hidung senior semua pakat baca buku. Lulz. Nampak tk perangai tu cane? Hahaha..


One day yang bosan teramat takde class and ramai pulak pakat ponteng semua buat perangai gila dalam dorm. Dorm saye rata rata student amek certificate. Atas sebab dorm untuk yang diploma dah penuh so saye and 3 orang kawan same dip masok dorm ni. Dorm ni paling gila. Semua otak tk bersambung. Lulz. Kalau bab menyanyi bagai nk terkeluar anak tekak. Hebat na! Yang jadi penyanyi lak kemain suara dye sampai ke langit. Tknak kalah punye. Hahaha.. 


Di pendekkan cerita, kteorang duduk borak atas kat katil 2 tingkat. Yang dok tingkat bawah mesti bengang sebab kteorang kat atas keje nak memekak je. Lulz. Gegirl kalau borak main geletek ape semua normal lah kan. Saye tk bole kot kalau layan geletek ni. So sebab nk selamatkan diri auto je saye lompat dari katil ke atas meja yang bersusun kat tengah dorm. Agak jauh kot siap kipas pusing atas kepala pon saye tak peduli sebab nak lari punye pasal lah kan. Yang dok tengok semua ternganga sebab saye landing smooth berdiri tegak atas meja tk jatuh! Hahaha.. Saye pon tk sedar cane saye buat tu. Cuma niat mase tu nak lari selamatkan diri je. Hahaha.. 


3 minit lepas ternganga semua pakat tepuk tangan. Dah macam baru lepas buat aksi lagak ngeri lak. Hahaha.. Tkleh blah langsung kengkawan ni. Then semua tanye "kau blaja terbang dari mane?" Hahaha.. Ini soalan kelakar. Sebab dah dengar dorang bertepuk tangan jantung macam nk tercabut keluar. Siap tanye diri sendiri lagi "eh, aku baru lompat katil ke tadi?" Hahaha.. 


Heboh gak satu kolej. Lulz. Sejak tu automatik dapat name "superwoman" kengkwan tknak panggil name dah. Geram betol. Selain tu dapat lak name "mem" sebab dalam dorm saye je bole fasih english and terer IT (name pon pelajar IT) lulz. Siap ajar kawan pakai myspace and friendster (facebook tk femes lagi mase ni) hahaha.. Weyy, rindu korang hurm.. 


Silent reader, teman bicara, terima kasih..


Salam.. 

Silent reader. Seronok kan jadi silent reader? Saye pon ade hobi camtu. Its was like "saye perati je awak ni" hahaha.. Tapi terima kasih lah ye. Kalau yang comment tu saye tk publish pasti ade sebab nye. Kalau boleh tolong kenalkan diri ye. Lagi seronok berkawan dari jadi 'anonymous' 


Kepada yang bagi kata semangat tu pon terima kasih. Tu pon berkat ade yang pinjamkan mata tuk bace segala luahan saye. Cc to : Syafa, pacik and paan. Hahaha.. Cuma janganlah kate saye ni inspirasi la bagai. Saye manusia penuh silap. Tk layak nk jadi inspirasi sesape pon. Maaf, itu pengakuan jujur. Hehehe.. 


Happy Birthday Nadra Ruba'i


Salam.. 

19/03/2015
Happy Birthday Nadra Ruba'i

Hehehe.. Happy birthday Nanad!! May Allah bless you. It's your 22th birthday. And you're daddy to a cute son ever. Anaqi pon nak tumpang happy tau (even tknak kewujudan Anaqi pon) hurm.. 


Okeyh jangan cerita sedih dulu. Tahun ni macam lain sikit sebab kite tk bersama and I can't even wish to u. Cuma harap awak ade bace kat mane pon. Hurm.. Takpe, hadiah dah sampai muar. Harap dah sampai kat awak jugak. Seperti tahun tahun kita bersama saye bagi hadiah. Tahun ni pon tknak terkecuali. Macam bende wajib saye buat kot. Maaflah kalau terasa tk logik nye tindakan saye tu. Tapi terimalah tu dari saye and Baby Anaqi. 


Ape pon semoga semuanya okay untuk awak. Saye cuba tunaikan permintaan awak sebelum ni cuma ade part yang saye tk boleh. Maafkan saye. Tapi saye harap awak hidup baik baik lepas ape yang sepatutnye awak tkkan lari. Tapi takpe lah. Asalkan awak bahagia. Sebab saye pasti suatu hari awak akan tengok sendiri Anaqi baru awak sedar sendiri. 

Sekian


Norsofiana Tahir


Salam Takziah.. 

Alfatihah buat beliau. Entah kenapa tetiba nak bercerita tentang arwah. Arwah ni kawan sekolah, kawan sekelas, kawan tk sama kepala sebab dye agak baik orangnye. Sebab tu dye jadi ketua tingkatan masa kiteorang form 5. 

Beliau ni anak sulung 2 beradik. Kiteorang panggil Ana or Siti Nurhaliza. Eh, nape Siti Nurhaliza pulak?? Sebab dye big fans of Datuk Siti kot. Almost every morning dye dok nyanyi lagu Siti sebelum class bermula. And dye nyanyi memang terbaik dari Dayang Nurfaizah. Eh, pulak kan. Hahaha.. Tapi itulah kenyataan. Klau ade pertandingan nyanyian dye akan join and jangan terkejut sebab dye pon pernah menang. Bangga kan. Hehehe.. 


Yang tk larat nak gelak tu moto dye. Moto dye tkde lah buruk mane pon tapi entah nape moto tu menganggu ketenteraman awam sampai satu hari boleh jadi gado dengan kawan sekelas. Hahaha.. Kelakar. Tapi dye buat muka cool hari hari bawak moto tu pergi balik sekolah. Siyes tk pernah dye kisah ape orang nak cakap. Paling tk bole nk kalah dye ade tulisan bercorak yang cantik sampai cikgu sastera kteorang tegur "Norsofiana, awak tulis tugasan ke tulis surat cinta untuk saye ni?" Hahaha.. Itu kelakar. 

Logik akal ketua kelas memang hobi suka potpet macam nenek kan. Dye ni lak sorang yang suka potpet marah sape tk padam papan tulis, sape tk sapu sampah and sape yang suka buat bising. Nak bergaduh dengan dye? Maaf, anda bukan lawan. Dye lagi hebat perang mulut & tk pernah takut sampai kene baling dengan helmet. Seingat saye tk pernah langsung saye tengok dye menangis. Even putus cinta dengan James Lee, teman lelaki paling popular kat sekolah sebab handsome kot. Hahaha.. 

Tapi lukisan takdir dye hebat. Dye berkahwin dengan lelaki yang dye cinta sejak tingkatan 4. 5 tahun bercinta kemudian dorang kahwin and di kurniakan seorang hero. Tapi sayang dye tk sempat tengok hero dye membesar. Al fatihah buatmu kawan. Even kita selalu gaduh sebab saye selalu lambat sapu sampah (lambat datang sekolah puncanye) tapi kau tetap kawan yang baik selalu cover line depan cikgu. Terima kasih. Semoga tenang di sana sahabat. 



Meroyan


Salam.. 

Ada orang keje dye nak meroyan je. Ada orang keje dye layan orang tu meroyan. Ada gak orang keje dye kutuk orang yang meroyan. Pendek kata macam macam jenis orang tapi bebalik kepada meroyan gak. Hahaha.. 


Alkisah, bukan semua orang suka suki nak meroyan. Ade yang nak luahkan sakit di hati. Ade gak yang memang hobi dye meroyan je 24/7. Tu belum kira lagi dye muat naik status kat laman sosial every second. Adess, ni bikin stress mak. Hahaha.. Klau kat twitter memang layak lah. Klau kat fb memang ajak gado punye orang lah. Pergi bukak account twitter sekarang jugak and meroyan lah sampai lebam! Hahaha.. 

Kalau kes saye lak, tipulah kalau kata tk pernah meroyan bagai kan. Tapi bukan selalu. Tk baik amalkan nanti orang sakit hati kat kita kan. Free je kene kutuk. Hahaha.. Tu ribut selalu muncul bila mood down. Hahaha.. Normal lah tu kan. Kalau mood baik diam je baca tweet orang lain. Tapi ingat dalam masa berpantang jangan meroyan. Bahaya. Teringat seorang kawan baik 'pergi' lepas bersalin akibat teruk stress kot. Al fatihah buat beliau. Entri seterusnya saye cerita tentang sahabat baik ni okeyh. Sekian..


Belajar kuat, belajar bersyukur


Salam..

Dalam hidup kita ini tentunya kita penat melayan ragam manusia yang kadang pelik dan pelbagai. Setiap orang itu ada perangai yang tersendiri, kadang kita suka dengan mereka, bergaduh, sedih dan gundah gelana. Ketika itu, kadang kita dapat kawal emosi kita dan kadangnya kita tak dapat kawal emosi.

Apalagi taip di facebook, bagitahu tak puas hati kepada seseorang bla bla bla dan bla. Dalam kehidupan manusia pelbagai perkara dan peristiwa dilalui. Semakin berusia semakin bertambahlah pengalaman yang dirasai. Peristiwa yang ditempuh ada yang manis, pahit, masin, tawar, kelat, masam dan hanyir. Pengalaman indah teramat indah untuk dikenang. Biarlah kenangan manis sentiasa segar diingatan, pedoman dan panduan dalam meniti kehidupan. Segala peristiwa pahit, getir dan buruk, jangan terus dilupakan dari kenangan, biarlah menjadi pengajaran untuk kita memacu masa hadapan agar lebih berhati-hati agar peristiwa ini tidak akan menjelma semula mengganggu kehidupan.


Kalau nak tahu sebenarnya setiap kali ujian, kita akan ada satu masa, kita lemah betul, kesabaran di tahap paling maksima, dan kita rasa macam Allah, nak buat apa lagi nie? Nak kuat macam mana lagi nie? Penat dah nie. Saye panggil waktu tu sebagai waktu kemuncak yang paling dekat dengan putus asa tapi tknak putus asa. Dan waktu tu Allah akan bagi sesuatu yang istimewa antaranya hadirkan seseorang yang istimewa. Bersyukur sangat sebab dia akan bawa satu nasihat lain dari yang lain, dia akan bawa satu pertolongan yang lain dari yang lain..

Kalau mereka mereka yang tolong saye nie sedang baca entry nie, saye berterima kasih sangat sangat, hanya Allah yang dapat balas budi kalian. Saye doakan kebaikan dunia akhirat untuk korang. Semoga Allah permudahkan urusan kalian, andai satu hari korang ada masalah yang saye tak mampu nak tolong, saye doakan Allah akan hadirkan orang - orang yang tepat untuk korang macam Allah hadirkan untuk saye sepanjang ujian ini.

Amin!


Yeayyy merdeka..


Salam..

Selalunya kan kita berpantang selama 44 hari kan. Pantang dari segala galanya supaya kita pulih dari segalanya untuk memulihkan badan kita kepada asal. Waktu berpantang selepas bersalin selama 44 hari tu adalah sangat mencabar, lebih-lebih lagi tang bab makan. Kena pulak ada yang pedajal makan makanan yang kita tak leh nak makan depan mata. Rasa cam nak bagi penampar jer. Hehehe.. Ini adalah masalah biasa semasa berpantang. Yelah semua kena pantang jadi kadang kadang rasa nak mengamuk pun ada. Tapi harus tengok at the bright side bersusah susah dahulu bersenang senang kemudian. Bersabar la skit semasa dalam pantang nanti dah abis pantang balun la apa nak makan pun kan.

Hari ni adalah harinye yang saye tunggu tunggu. Saye dah abis berpantang!!! Seronornyeeeeee (buat muka Arrian, anak Tomok) hahaha.. Banyak makanan yang saye nak makan tapi kene la ansur ansur and berpada pada. Takkan nak makan sume sekaligus. Hehehe.. Cume air ais je kalau boleh jangan minum dulu. Kene tunggu dulu. Ini saye bace kat blog je sebenarnye tkde dapat nasihat orang tua pon. Hehehe.. Okeyhlah, air ais tu boleh ditahan lagi.


Sempena kesudahan kepantangan ni saye p ponteng keje (boss bagi green light) so apelagi saye shopping baju tuk baby Anaqi. Seronok pulak beli baju tuk anak ni kan. Tk puas mata tengok bende comel mcm nak grab semua tapi bajet tk cukup. Itu sedih. Hahaha.. Takpe Anaqi, mom ade baju comel comel tuk Anaqi. 

Okeyh lah, ape ape pun berpantang tu mesti kite ikut untuk badan kite jugak. Orang tua kate untuk kesihatan jangka masa panjang. Badan ni nak pakai lame so kene la ikut ape yang patut kan. Kalau tak ikut lambat laun kite yang susah nanti ye dak. Hehehe..


Hanya seraut catatan..


Salam..


Percayalah, kekadang manusia hanya inginkan ‘didengar’ bukan penyelesaian. Kerana dengan didengar, manusia terasa dihargai, disayangi dan dihormati. Jika kita ingin dicintai, cukuplah dengan menjadi pendengar. Tidak perlu melakukan apa-apa, cuma dengar…

Saya sendiri menempuh pelbagai kesalahan dan kesilapan dalam hidup akibat tidak mendengar. Sangka saya, dengan berkata-kata kita boleh meraih kemesraan. Rupa-rupanya tidak. Kita akan lebih dicintai, jika kita menjadi pendengar.

Kita pernah mendengar di corong radio apabila masyarakat menghubungi pakar motivasi, ulama, ustazah dan pendakwah… Acapkali mereka bukan meluahkan masalah. Mereka hanya bercakap dan bercakap… mengapa? Ya, mereka hanya ingin didengar.

Alangkah indahnya jika kita punya masa dan sedia meluangkan masa untuk menjadi pendengar. Kehausan untuk didengar ialah petanda kehausan kasih sayang dan cinta. Manusia tercari-cari siapa yang sudi menjadi pendengar untuk diluahkan segala dan semua. Sekali lagi, bukan inginkan penyelesaian tetapi hanya inginkan penghargaan dan kasih sayang.

Mari pada hari ini, kita bertekad untuk menjadi pendengar. Ketapkan mulut dan bukakan hati dan telinga untuk mendengar. InsyaAllah, kasih sayang akan bertaut dan berbunga kembali. Jangan biarkan isteri, suami, anak, pelajar, pekerja, pengikut dan pesakit kita ternanti-nanti… mulakanlah tugas cinta yang pertama: Just listen…hanya dengan mendengar.

Dari saya, hanya seraut catatan. Sekian..


Happy Birthday Nur Fathiha


Salam..

11/03/2015

Happy Birthday Teha..



Saya doakan awak semoga awak sentiasa sihat,
Dimurahkan rezeki untuk awak,
Dilimpahi rahmat untuk awak,
Dilindungi hidup awak daripada segala keburukan dan kejahatan,
Dipermudahkan segala urusan awak,
Semoga awak akan bertambah rajin, tak malas dan sentiasa bersemangat untuk terus belajar,
dan semoga awk berjaya mengecapi impian awak di dunia dan akhirat kelak,
InsyaAllah...


Nadhdif Anaqi




Ya Allah…,

Didiklah anak-anakku menjadi insan yang Engkau redhai
Engkaulah pelindung iman dan taqwa mereka
Moga mereka ceria di dunia dan di akhirat......
tiadalah daya upayaku
Ya Allah, Ya Rahman, Ya Rahim
Biarlah wajah anak-anakku sentiasa tenang seperti mereka sedang tidur,
Pada hari mereka mengadapMu nanti,
biarlah wajah mereka
Sebersih sesuci masa kecilnya…
tidak seperti wajah-wajah mereka yang engkau ancam dengan nerakaMu
seperti yang diceritakan dalam KitabMu,
Berilah pada mereka kitab amal mereka ditangan kanan mereka
Ku mohon padaMu ya Allah ya Rahman,
Pilihlah anak-anakku menjadi insan yang mewarisi Syurga Firdaus Mu,
Peliharalah aqidah mereka di dunia yang penuh fitnah ini….
Pandanglah wajah mereka dengan belas kasihanMu…
Moga mereka sentiasa dalam redaMu…
Ya Allah Ya Ghafur, Ya Arhama Rohimiin,
La ilaha illa anta, Subhanaka inni kuntu minazholimin.
La ilaha illallah, Muhammad Rasulullah. 

Aamiin

Welcome to the world Nadhdif Anaqi


Salam..


Agak lama jugak saye meninggalkan blog ni kan? Okeyh, sekarang ni tiba masanya saye menghapdet blog ni sebagai tanda melepaskan rindu di hati. aisehh ngade la pulak en. Hahaha.. Alhamdulillah sudah 39 hari saye bergelar seorang ibu seorang anak yang bernama Nadhdif Anaqi. Eh, tukar name? Itu pasal lah kan. Sebelum ni Nadhdif Al Baihaqi. Tak menjadi lak name tu. Hehehe.. Takpe. Yang penting baby Anaqi kite comel. Hehehe..

Yeaaay finally lahir dah Baby Anaqi yang sangat comel. Hehehe.. Semua baby pon comel kan. Tapi Alhamdulillah syukur padaMu ya Allah.

Saya menyerah diri (induce) di Hospital Umum Kuching pada 02/02/2015.

1.00 pm - Sampai ke hospital terus check in labour room.

3.30pm - Masuk ubat untuk induce, masa ni masih rileks je sambil layan twitter, FB bagai.

5.00pm - Dah rasa sakit sikit sikit

9.00pm - Doctor check baru open 3cm

10.00pm - Dah plan awal nk ambil Epidural. Doctor pakar bius dah get ready! So, Time for 'rileks'. Yang peliknya epidural ni kurang dos coz saye masih lagi bole gerak kan 2 belah kaki kot. Hahaha.. Ke memang camtu entah lah. 

11.00pm - Doctor datang check & pecahkan air ketuban plak. Condition : Still lagi open 3cm! Doctor expect around midnight baru bersalin. Hwuaaaa.. Lama lagi nak tunggu tu.

1.30am - Sakit makin kuat. Time ni saye mintak nurse kuat kan dos epi dural.

2.30am - Epidural langsung tak membantu. Rasa sakit + mcm nak terberak sangat. Rupanya dah open to 10cm. Nurse kelam kabut gak call doctor bb target midnight kan? Kali ni saya rasa sangat sangat sakit untuk bersalin mcm ibu ibu normal yang lain. Epidural yang saya ambil tu maybe doctor kurang kan dos kot. Mase ni sempat lagi fikir seriknye bersalin ni. Hahaha..

3.16am - 2 kali push je akhirnya my Baby Anaqi selamat keluar melihat dunia! Alhamdulillah..

Add caption



Keperluan baby


Salam.. 

Al kisah last month beli barang keperluan baby kan. Tengok ade jualan murah sempena sambutan tahun baru cina tak lama lagi. Duit gaji pon ade so saye pon fikir beli barang keperluan baby lah okeyh gak ade bonus kot. Tapi sekali masuk mall rambang mata tengok menatang comel giler. Macam kalau boleh semua nak beli. Hahaha.. Melampau kan. Tapi tahan niat tu, beli sekadar yang perlu.



Pergh! Hampir RM400 kesemua kos tu. Lepas tu boleh lak berkata kat baby, "mom dah bankrap nak" hahaha.. Kemain nak mahal. Terfikir pulak bukan senang nak jaga baby ni dengan segala keperluan dye. Macam kes Rita Rudaini tuntut hak anak anak dye, baru sekarang saye faham kenapa Rita tuntut sampai 5k  untuk keperluan anak anak dye. Anak baru nak lahir pon dah sampai 400 lagi lah kalau dye makin membesar memang kos tu lagi tinggi. Alahai, sabarlah jue. Ade rezeki tu adelah nanti. InsyaAllah..


Ni separuh dari barang tu. Belum masuk tilam bantal baby pening omak di buatnye nak. Hahaha.. Keluar lak bahasa nogori eh. Ape pon tak boleh. Hahaha.. Okeyh, nak stop menaip dek tak selesa dalam perut plus tetibe macam pening sangat otak aiyooo.. Minta izin undur diri jumpa lagi next posting. 


Bengang!


Salam.. 

Nak tau level bengang tahap ape?? Tahap nak meletop dah kot. Ni semua pasal check post januari lepas cuma 2 je? Padahal memacam dah post kot mane lak menghilang?? Adoi.. Bikin panas hati betul tengok. Penat potpet lepas tu takde lak. Ni masalah kalau type guna phone. Tengok dah publish sekali check takde lak. Ajaib betul macam nak campak phone ke sungai sarawak! Siyes buaya hang lapo tak nah p makan phone ni. Huaaa.. Frust menonggeng tengok post lame takde! Abis lesap semangat nak menaip. Panas hati punye pasal. Tapi eh, cane panas hati eh hahaha.. Tanye lah jue tanye sape nak jawab? P jawab sendiri lah! Hohoho.. Kesian jadi jue. Sobsobsob.. 

Dah tak tau nak lepas marah ngan sape pasal tu menaip memanjang. Tapi benda di taip hilang marah muncul lah jawabnye. Emosi ni kekadang pelik. Macam hantu. Kejap lain 5minit kemudian lain lak. Sejam kemudian lagi lain. Yang paling pelik terbawa sampai mata taknak pejam. (Nak type kejam) hahaha.. Lepas tu doc tanye nape tak cukup rehat? Tak boleh tido doc. Lepas tu doc kate fikir bebukan mane nak tido. Potpetpotpet.. Lemau dah nyawa ni. Haizz!! 




Nadhdif Al Baihaqi, Nadra Jr


Salam.. 

Nadhdif Al Baihaqi. Sedap tk nama tu? Baby pon suke kot. Panggil dye mesti dye tendang tendang (berlaku sekali je pon) hahaha.. Macam dye respon lak kan. Mase tendang tu mcm haizz!!! Sakit kot. Senak perot di buatnye. Time ni macam nak mengamuk pon ye gak! Geram! Berfutsal tk ikut mase kot. Cuma dh masok mggu akhir dye jarang dh tendang or gerak. Doc kate sebab dye besar ruang pon sempit tu dye tk byk gerak. Alolo.. Comel je kan. Aiyoo.. Tk sabar nk picit picit balas dendam sebab tendang mom. Hehehe.. 

Harini 9bulan 2hari. Tak keluar lagi ke baby?? Tadi siang jumpe doc sebab dah cukup bulan kot. Berbulu jugak lah tunggu sebab hari isnin ramai kan. Tunggu tu berharap gak "eh, kite kat klinik ni baby taknak keluar ke?" Hahaha.. Boleh pulak terfikir camtu. Then dah jumpe doc kene ceramah pulak. Kene marah lagi lah. Doc memang suke marah orang tak cukup rehat kan? Haizz!! Doc tanye dah ade tanda tanda tak? Kalau ikut ape yang saye rasa belum ade tanda nak keluar kot. Doc kate bagi sesetengah orang first baby memang camtu lambat sikit. Kalau lame sangat boleh serah diri kat hospital terus katenye. Pergh! Seram baq hang! Terus diam mulut kecut. Hahaha..


Baby, mom dah buat salah. Tapi mom betulkan salah tu mom kandungkan kamu. Maafkan mom sayang kamu lahir tanpa ayah kamu. Maafkan ayah kamu sayang sebab taknak kehadiran kamu. Kamu Nadhdif Al Baihaqi. Mom pilih nama tu supaya mom boleh panggil kamu "Nad" sebab Nad itulah ayah kamu yang tak boleh kamu miliki di dunia ini. Tapi mom pernah janji dengan kamu mom akan buat yang terbaik untuk kamu. Maafkan mom sayang kalau kamu tak membesar dengan mom nanti. Mom percaya kamu lebih baik dengan mereka yang akan kamu temui tak lama lagi.

Terima kasih sayang sebab jadi anak mom yang satu satunya kenangan yang Nadra tinggalkan untuk mom. Maafkan kami sayang. Lahirlah cepat sayang. Mom penat tunggu tau.



Februari datang lagi


Salam..

Tak sedar hari ni dah masuk bulan Februari dah. Baby kite nak tengok dunia dah. Hehehe.. Tetibe tk sabo lak. Tapi kan, cepat betul rasanya. Baru je rasa early new year that day, and trust me this year memang sesangat mencabar (saye rasa tiap-tiap tahun pon mencabar, tak pernah tenang hidup ni!!) Terlalu banyak urusan dunia yang nak dibuat kan? Dari awal pagi buka mata sampai malam tutup mata semua bermula dengan cabaran. Malamnya pula masa untuk berehat penat. Tapi ade jugak orang yang macam saye memalam tak pernah nak kenal penat asyik fikir bebukan je. Otak taknak berehat! 

Semalam, I was like "eh, 1 february dah?" Hahaha.. Bukan buat buat terkejut tapi memang tak rase masa berlalu. Bila je ingat februari automatik ingat "eh, birthday Iskandar lah!" Hahaha.. Pulak kan? Dah takde ingat bende len ke cane ntah lah. Auto je ingat Is punye bday kot. Last kiteroang borak pasal bday ni Is kate bday is lepas Valentine Day. Hahaha.. Serius rindu borak ngan Iskandar macam dulu dulu. Sekarang? Mustahil kot. Kalau boleh pon dalam mimpi. Hahaha. Kesian kan. Nak wat cane orang taknak dye lari sejauh mungkin. Manusia memang camtu kot. Cuma saye tak buat camtu sebab saye tau dalam hidup saye manusia datang pergi saye kene hargai sebab saye takde sesape pon untuk saye berkongsi bahu.


Kali ni takde dah nak wish birthday kot. Tak mungkin kot. Last time Is comel je text mintak hadiah bday. Lewat pon tetap hadiah kan Is. Teringin nak tengok Is pakai baju tu. Tapi dah kene block kat IG dye dah. Huhuhu.. Takpe la. Cuma saye terkilan kite tak macam dulu dah berkawan baik. Boleh gurau, bole kongsi masalah atau borak ape je memalam kat twitter. R I N D U. Tahun ni kite nak wish pon nanti kalau kesampaian InsyaAllah. Nak bagi hadiah tu memang tak bole dah. Huhuhu.. Hadiah yang lepas cukup lah ea. Hehehe.. Kite ikhlas je Is. Tengok Is beria ria kite sedaya upaya nak penuhi permintaan tu. Demi Allah mase tu kite pon tak cukup modal gak sebenarnye. Abis korek sane sini baru dapat yang secukupnye. Pada saye, tengok orang yang saye sayang happy saye tumpang happy. Bila dah selesai dengan segala payment tu lega kemain lagi hati weyy.. Padahal bukan saye punye hadiah pon. Saye sendiri tak penah kot beli baju melebihi RM100. Baju saye murah murah je. Seumur hidup ni tak penah manjakan diri dengan baju mahal. Bukan taknak tapi tak mampu. Mampu tengok bole ler. Hahaha.. 

Dah melalut ke lain pulak cite eh, tulaa pasal ikut tangan je menaip. Otak cakap tu tangan taip je. Taknak fikir dah. Hahaha.. Tapi sejujurnye saye sangat rindu seorang sahabat baik bernama Iskandar Khairul Anuar 



Baby, bila nak keluar??



Salam..

Tiba tiba saye terasa rajin pula nak menaip pepagi ni kan. Haritu macam rushing je cara saye update entri.
Hari ni saye cuba update in proper ways sikit. Cepat je saye rasa masa berlalu sampai ke 39 minggu dah saye mengandung. Tapi dok tertanya tanya bila baby ditakdirkan keluar. Hehehe.. Sampai harini saye tak rasa macam nak bersalin lagi. Mungkin sebab saye pertama kali dan tak reti ape ape pon. 

Hari ni saye dah 39 minggu tapi masih lagi membawa perut. Ohwww anak, bila agaknya awak nak keluar? Boleh mom lupakan segala kusutnye kepala ni haa.. Boleh rehat sikit dari fikir bende mengarut ni. Biar orang lain yang settlekan. Hahaha.. Ingat bole ke?? Tapi serious sayang, mom dah lah tak larat. Dengan segala macam masalah dari A sampai Z mom fikirkan ntah macam tak habis nak fikir. haizz!! Bikin mom tension dan nak mengamuk kot!! Last last mom hanya mampu menangis. Huhuhu.. Mom sensitif kan sayang.


Orang kata tanda-tanda nak bersalin macam period pain, memulas kan. Semua tu saye dah rasa. Tapi on off. Kejap ada. Lama nau baru dtg balik. Memang bukan masa lagi lah nak bersalin. Sakit kat kelengkang, peha ni jangan cakap laaa. Macam apa ntah rasanya. Memang terbaik. Kalau duduk kat bawah, nak bangun memang terbaik. Kalau baring, mengiring nak tukar posisi pulak. Memang sakit. Ya Allah memang saye tak tahan dah ni. Cepat-cepatlah beranak. Jalan pun sama. Kalau jalan kat shopping complex tu dah rasa seksa. Bawak perut yang memboyot ni memang sakit tau. Saye rasa orang yang pernah mengandung tahu sangat lah kan. Memang tak selesa.

Entahlahhh. Bila lah saye nak beranak ni. Puas kot pujuk baby ni. Tapi tak keluar-keluar jugaaa. Rasa macam nak menangis dah ni nak bawa badan perut dengan otak sengal fikir bebukan yang tak pernah habis ni. Tensionnnyaaa. Huwaaaaaaaaa..



Tabahlah wahai hati



Salam..

Saya bakal melalui satu fasa yang sedikit sukar untuk saya lalui seorang diri tanpa sesiapa pon yang akan membantu. Risau? Macam-macam perasaan ada tapi semuanya saya serah di tangan Yang Maha Esa. Cuma kadang kala saya tewas dalam segala kekuatan yang saya kumpul menghadapi hari mendatang. Payahnye sukarnye tapi saya tau saya perlu kuat demi anak yang bakal dilahirkan. Setiap pagi saya katakan pada diri "tolonglah hadapi harini sampai terbenamnya matahari" . Bertapa pon dengan linangan air mata tapi saya tau saya perlu juga kuatkan semangat yang hampir tiada pon.


Setiap kali rasa baby bergerak, berfutsal dalam perut, hati bercampur baur gembira, sedih, kecewa hampir semuanya mengundang tangis. Berkali juga hati berbisik "Anak tanpa belaian seorang ayah, Anak tanpa didikan seorang ayah, Anak tanpa pelukkan seorang ayah, Anak tanpa ayah"  Ya Allah, kuatkanlah hati ini. Kuatkan anak yang bakal lahir ini. Bertapa saya harus bersedia dari segala segi untuk membesarkannya tanpa seorang Ayah! Saya bangun. Saya cuba duduk. Mengatur segala langkah. Mengatur segala strategi. Mengatur segala kehidupan yang pasti akan membenarkan saya berdiri teguh walau tsunami ape pun bakal saya harungi nanti. Saya perlu. Saya wajib mengatur segalanya sendiri lebih-lebih lagi dengan adanya tanggungjawab yang amat besar dibahu yang telah diamanatkan oleh Yang Maha Esa. Yang menyambung keturunan Adam dan Hawa. Anak kurniaan Allah. Walau hinanya dia dilahirkan tapi akan saya pastikan, akan saya dayakan untuk membesar, mendidik anak itu dengan penuh kesempurnaan. Walaupun pada hakikatnya dia tidak sesempurna anak² lain yang dapat memegang tangan kedua ibu bapa. Yang dapat gelak tawa gurau senda bersama kedua ibu bapa dalam masa yang sama.

Wahai anak, kalau mom tak mampu melaksanakan tanggungjawab ini maafkanlah sayang. Mom sedaya upaya bernafas demi kamu. Walau apa pon yang rancangan mom untuk kamu, maafkanlah sayang. Cuma, cuma mom hanya ingin yang terbaik untuk kamu. Yang terbaik dari apa yang mom lalui. Cuma untuk kamu merasai dunia ini bukanlah kejam sayang. Manusia yang kejam. Mom jua kejam melahirkan kamu tanpa seorang ayah. Namun kamu adalah amanat Allah yang tak mungkin mom buang walaupun ayah kamu sendiri pun tak inginkan kamu. 

Wahai hati tabahlah selagi mampu..

Ibu tunggal


Salam..

Di Malaysia, ibu tunggal seringkali dirujuk kepada janda yang mempunyai dan memelihara anaknya sendiri. Tetapi di Barat, single parent dirujuk bukan saja kepada janda yang mempunyai anak dan memeliharanya sendiri tetapi juga seorang ibu yang tidak pernah berkahwin. Istilah ibu tunggal untuk ibu yang tidak pernah berkahwin di Malaysia jarang digunakan. Malah tidak keterlaluan untuk menyatakan ibu tanpa suami ini tidak begitu dihiraukan dalam masyarakat, terutama di kalangan orang Melayu.

Dari segi teori, sepatutnya ibu tunggal yang tidak pernah berkahwin ini tidak seharusnya wujud dalam masyarakat Islam. Ini kerana seorang menjadi ibu hanya melalui perkahwinan. Tetapi realitinya tidak begitu. Ada wanita yang dirogol atau melakukan persetubuhan haram, dan antaranya melahirkan anak. Masyarakat sudah tentu memandang serong kepada perbuatan persetubuhan haram, atau disebut secara sopan sebagai keterlanjuran. Tetapi kalau dalam kes rogol, ia bukan salah ibu berkenaan. Dia dipaksa, tetapi masyarakat tetap memandang serong. Akibat suasana sedemikian maka, berlakulah pengguguran haram dan lebih serius lagi perbuatan membuang bayi. Puncanya ialah pandangan daripada masyarakat kita yang kurang mempunyai sifat kemanusiaan. Sedangkan anak itu tidak salah walaupun ia dihasilkan melalui perbuatan salah. Selama ini anak-anak hasil daripada persetubuhan haram disebut sebagai anak haram.


Haram dan halal adalah istilah agama tetapi dalam mana-mana kitab agama, tidak pernah pun disebut anak haram atau anak halal. Sedangkan dalam agama, kita dilarang memberi nama atau gelaran yang mendatangkan mudarat kepada seseorang manusia. Sifat penyayang dan kemanusiaan adalah sebahagian dalam Islam tetapi sayangnya masyarakat Islam di seluruh dunia mempunyai prasangka buruk tentang pelbagai perkara terhadap anggotanya hingga ia menyukarkan kehidupan orang Islam.


Untuk mengelak istilah anak haram, diciptakan istilah anak luar nikah. Tetapi prasangka dan stigma berterusan. Apa bezanya anak luar nikah dan dalam nikah? Mereka juga manusia. Yang menjadikan masalah bukan saja ibu bapa anak berkenaan tetapi juga ialah masyarakat. Masyarakat yang menetapkan demikian. Anggota masyarakat yang merana. Kita bukan hidup untuk masyarakat. Masyarakat yang diwujudkan untuk kebahagiaan individu. Kini dicipta istilah anak tak sah taraf. Lebih buruk lagi. Seolah-olah anak-anak yang tidak dikehendaki masyarakat ini mempunyai taraf yang tidak sah. Atau adakah manusia ini banyak taraf, ada yang sah, dan ada yang tidak.

Demi kemanusiaan, iktiraflah mereka sebagai individu dan samakan taraf mereka dengan semua orang. Ada masanya mereka juga merupakan hasil daripada naluri kasih sayang antara dua insan. Lagipun apa salahnya nafsu syahwat. Ia adalah sebahagian daripada kejadian manusia. Kalau masyarakat boleh menerima mereka, mungkin kuranglah kejadian bapa anak-anak ini lari. Ada kalanya sikap masyarakat mendorong mereka mengambil jalan tidak bertanggungjawab.
Dalam zaman DNA sekarang ini, sains boleh membuktikan siapa bapa anak-anak itu. Sementara dari segi undang-undang, seharusnya digubal bagi memastikan bapa anak-anak berkenaan sama-sama bertanggungjawab menyara anak-anak yang kurang diterima masyarakat ini.



Titipan pengajaran


Salam..

Kadang apa yang tersingkap disebalik kebenaran tu memang menyakitkan. Sebab realiti tak sehebat yang kita impikan. Cuma bila realiti mengatasi segala rasa yang ada cuma sengsara. Persoalannya, takkan nak pilih pembohongan?? Saya penat berbohong. Bohong yang akhirnya mengakibatkan kesan yang sangat teruk. Kalau boleh saya putarkan balik masa saya tak memilih untuk berbohong. Contoh bohong paling mudah "I'm Okay" BOHONG!!

Dalam kita melalui hidup adakala kita akan jatuh hingga kita sendiri terpaku pada satu sudut "Mengapa aku yang harus laluinya??" Kadang kadang kenangan dan masa silam tu akan berputar semula seperti filem yg sedang ditayangkan. Walau diubati dengan apa cara sekali pon, luka yang ada akan tinggalkan parut akhirnya.

Saya belajar sesuatu, bila kita hilang seseorang, ia bukan mengajar kita erti lemah atau kecewa. Tapi ia mengajar kita kuat. Kuat untuk menghadapi kehilangan itu. Andai kita lemah dan terlalu melayankan sangat perasaan kehilangan itu, kita akan jatuh tersungkur.


Kata seorang teman, Kadang-kadang dalam hidup ini, kita kena ambil sedikit masa untuk duduk bersendirian dan muhasabah diri sendiri. Selama kita hidup, apa yang kita buat? Ada tak kita sedekah, berbakti kepada kedua ibu bapa, patuh kepada perintah Allah? Ada tak kita maafkan orang dan minta maaf dekat orang sebelum kita tidur?


Sungguh, bila mendengar kata kata tersebut bagai diri sangat kerdil. Memang benar kata orang kita ini tidak lain hanyalah makhluk Allah yang sangat kerdil. Sangat sangat kerdil. Tiada sebab untuk kita berasa angkuh, sombong, bongkak, meninggi diri dan apa sahaja sifat mazmumah yang seumpamanya.

Kita sering lihat semut yang kecil, namun begitu gagah membawa makanan yang berkali ganda lebih besar daripadanya. Tidak sedikitpun timbul rasa takut kepada sang semut yang gagah tadi. Kenapa? Kerana kita mempunyai jasad yang beribu kali ganda lebih besar berbanding semut. Tapi bila sang semut menggigit kita, habis sampai penyek semut tadi kita kerjakan. Begitu gah sekali. Seolah-olah kita mahu buktikan pada semut, bahawa kita jauh lebih kuat daripadanya. Baru sekali kena gigit, terus 'murka' dan memberi balasan berbentuk 'tunai'.