>

Rindu tak?


Salam.. 


Rindu kite tk?? Lame kite tk post kan? Maaflah ye peminat setia yang rajin stalk saye. Saye ni busy sikit, banyak, jarang² kadang² and yang sama waktu dengannya. Kalau nak on tweet fb tu sempat lah kan. Kalau nak bukak blog ni mane lah nak menyempat tambahan pulak bercerita panjang memang tak ah jawabnye. Tapi ape² pon terima kasih ye semua yang tk henti² menyokong kerjaya seni saye selama ni. Hahaha (ayat nk retis sangat) Ini semua poyo! Asal traffic blog ni tk pernah sunyi?? Korang bace ape sebenarnye?? Padahal berkurun saye tk update kot. Korang free pulak. Tolong saye update please hahahaha.. (Mood geram sebenarnye) Bukak je tengok traffic kemain siap ade comment bagai (maaf malas saye nk approve comment) Tapi jangan sedih saye bace comment tu. Terima kasih 


Kenapa?


Salam.. 

Kenape? Kenape? Kenape? Hahaha.. Pepagi dah feeling worst kot. Kepala pulak pening kene hujan semalam. Adess, antibodi dah low tk boleh kene hujan mula nak pening bagai. Jangan demam sudah lah. Lagi tk larat nak layan demam pening semua. Adess.. 


Semalam lelap pukul bape pon tak ingat. Tapi ingat semalam taknak fikir Nadra pon dek terlampau pening. Tapi entah lah nape muncul pulak Nad dalam mimpi. Dah 2 hari kot dye muncul dalam mimpi. Hurm.. Mase kite nak dye muncul dalam mimpi dye tak muncul ugh! Mase kite tak sangka tu jugak dye muncul. Kenape?? Erghh!! Lagi tambah pening. Hahaha.. Kalau selalu dye muncul dalam mimpi and bagitau dye mesti dye kate "saye rindu awak lah tu" . Hahaha.. Banyak lah awak rindu. Kalau dulu yelaa.. Kalau sekarang entahlah. Paling takleh blah kalau mimpi tu bawak topik memang ade jelaa nak panjangkan mimpi tu. (Hanya kteorang yang tahu) hahaha.. 

Ni jelaa post kali ni. iols tersangat lah pening. Sekian 


Pantai Pasir Panjang


Salam.. 

Harini menghabiskan cuti kat pantai Pasir Panjang yang terletak kat kaki gunung santubong. Dah boleh nampak Puteri Santubong tengah tido (mohon seram) hahaha.. Malas nak cite panjang sebab name pantai pon Pasir Panjang. Hahaha.. 




Yang last ni saje nak bagi An'an jeles sebab dye selalu p pantai tk ajak! (Kat mesir kot cane nak ajak) hahaha.. Tapi jeles seyy selalu je whatsapp bagitau p pantai. Kuangasam punye Doreamon! Hahaha.. 


An'an.. Kite tau hang busy study nak exam kan. Nanti hang dh free bace ni sekali lagi mohon jeles sekali lagi even hang takde jeles mane pon cume terharu siap ngan puitis hang kalah mat. Hahaha.. Selalu mat je berpuitis bagai maklum la anak cikgu katekan. Hahaha.. 

Ape pon Terima Kasih Boss ajak pergi pantai. Seronok tengok ombak. Hikhikhik.. 


Hantu bergambar


Salam..

Hantu bergambar?? Ape uols ingat manusia je pandai bergambar? Hantu pon selalu gak bergambar kan. Hahaha.. Pergh! Cerita tentang hantu bergambar ni sakit pulak hati kite. Al kisah nye kawan sekerja ni macam dah takde keje len. Keje dye dok berselfie 24/7 . Bosan tengok usah cakap lah. Kite diamkan je malas nak bising urusan orang kan. Masalah kite bising sekarang sebab hobi dye asyik menyusahkan kite pulak. Alahai baik kite bukan jenis nak mengamuk marah ikut hati. Masih ade lagi sabar bersisa di hati kot. 


Bila kita ade keje buatlah keje yang boss suruh kan. Yang ni tak! Keje dye selfie and suruh orang lain ambikkan gamba ke entah billion kali tak pernah puas hati. Lahai.. Yang takleh blah sampai kite 5km jauh pon dye panggil. Ingatkan penting sangat tapi rupenye suruh tangkap gambar dye je! Cakap cepat sape tak marah?? Pelbagai posing dye nak buat. Ingat kite ni photographer ke?? Ingat kite ni takde keje ke?? Dah tegur tau pulak buat muka masam. Lepas tu ingatkan dah muak tapi masih jugak entah bila nak stop pon tak tau. Tunggu fon tu bersepai kot baru stop. Ya Allah, sabar ni dah tipis sangat dah. Janganlah sampai fon dye bersepai satu hari nanti. Doakan ye.. 


Selamat hari pekerja


Salam.. 

Harini 1 mei 2015. Hari buruh sedunia. Ape pon pekerjaan anda, tk kira berapa pon gaji anda atau suasana tempat kerja anda bersyukurlah. Anda masih punya kerja dan selamat hari pekerja. 


Kadang kala kita lupa bersyukur sebab kita masih ada kerja sementara ade lagi orang lain yang bebetol memerlukan pekerjaan. Berhenti merungut tentang kerja anda. Tuan tuan puan puan tahukah anda ade ramai lagi nakkan pekerjaan anda tu?? Zaman ni anda ade segulung ijazah pon belom tentu anda dapat kerja secantik ijazah anda. Bak kata seorang teman ni, zaman sekarang nak keje senang je kalau ade "orang dalam" (kalau anda faham) tak faham mohon bukak kamus dewan edisi terbaru. Hahaha.. 

Ape pon bersyukurlah anda ade kerja dan begitu juga saya. Takpe gaji ciput asalkan cukup makan pakai. Ade lagi yang sangat kesempitan duit dari kita ni. Nak cari seringgit pon payah. Ya Allah, permudahkan lah rezeki mereka mereka ini. Amin.. 


ABC GST


Salam.. 

Macam tak lewat sangat kot nak cakap pasal GST ni. Masih panas macam goreng pisang topik GST . Hahaha.. Lagi semalam dengan IQ Dewi Remaja Mawar Rashid yang tak tau ape tu GST. Betol lah orang kate, beauty without brain. Nasib baik bukan Miss World. Huhuhu.. 


Sekarang tengok bil terbeban level apetah. Duit gaji pon macam 'tak nampak' dek mata. Kejap je takde. Simpanan pon lahai sedih tengok. Nak topup fon pun fikir sejuta kali. RM10.60 pon sedih tengok 60sen tu pergi kat tokey kedai topup. Hahaha.. Penah bagitau boss gaji bulan ni termasok GST. Boss siap buat muka seposen taknak lah tu. Hahaha.. Pening gak nak kumpul duit kalau camni lah gayanye. Makin di kumpul makin takde nampak bayang lepas bayar itu ini. Beli itu ini. Adess.. Ahmad Maslan betoi lah. 


Cakap pasal Ahmad Maslan ni geram kite. Dah taknak berhenti bercakap bangang lagi keluarkan statement tak masok akal. Boleh lagi kate Tun M tak faham ape tu GST. Tun M 22 tahun jadi PM dye kate tak faham. Dye yang setahun dua jadi timbalan menteri kewangan makin hari makin keluar statement bangang. Pergh! Sakit pulak hati kite ni kan. 



Terlanjak potpet


Salam.. 

Pagi tadi terlanjak sampai pukul 8.30am baru nak bangun. Alamatnye memanglah lewat sampai opis. An'an punye pasal ni borak pasal Kim K pepagi buta. Hahaha.. Hang hutang satu lagu tau An'an. Pastikan rock abis eh. Kite tau hang bace ni. Mohon gelak sikit. Hahahaa.. 


Lepas tu sampai opis boss tegur muka zombie. Dengan bahasa melayu pelat chinese boss memang kelakar lah. Terus hilang kecut kat perut. Thanks boss. Hehehe.. Teringat cite semalam. Alahai.. Sikit haram kite tak sentap ngan awak. Buat gelak ade lah. Kata saye yang tak matang padahal tindakan sendiri pon entah ape entah. Terpulang nak cakap ape kesah pulak saye. Yang kelakar orang lain senyap je awak pulak lebih sendu. Sian. Nak kenakan saye konon. Ke cover malu sendiri. Saye okeyh je pon. Siap boleh bahan awak lagi lebih sentap. 


Takde makne nak sebok hal awak macam awak sebok sangat pasal saye. Entah ape ape. Padahal awal awal lagi si pacik tu screenshot pic tu. Dah lapok pon. Hahaha. Weyy pacik hang busy mengalahkan PM Mesir tu mohon gelak same. Tu pon kalau hang free bace ni. Hahaha.. Hang hutang cerita pacik. Ingat tu. 


Pesan saye, tak usah lah sebok kacau hal orang lain sebab bukan hal awak pon. Macam awak pulak yang dapat kifarah ea. mengelabah tak masal lah tu. Kate saye yang kacau padahal awak dulu beria call saye bagai. Lepas tu kate saye ego. Kelakar seyy.. Buat pening je ugh.. 



 

Mohon blahhh


Assalamualaikum. Salam sejahtera. Salam satu Malaysia. Hahaha..
Dengan ini saye nak menghapdet blog yg tak berapa nak berhabuk. Kepada yang rindu nak stalk saye meh saye banyak cerita. Tak suka mohon jangan bace buat tambah dosa awak je. Kepada pembaca setia terima kasih naikkan traffic blog saye. Hahaha.. Anda suka atau tidak anda singgah gak kat sini padahal berbilion blog lain kan nape kat sini?? Ini blog saye cerita saye bukan cerita anda, anda dan anda. Kalau mual mohon muntah kat toilet sini bukan tempat nak muntah bagai. Kalau geli dan rimas mohon cepat cepat blah dari sini. Anda sangat tak diperlukan di sini. Kalau nak kutuk bagai silakan. Alhamdulillah bagi saye pahala free. Hehehe.. 


Pesan pihak penaja : Tak suruh pon bace semak je singgah umah orang tak bagi salam. Kate beradap tapi haram tkde nye.  

Sekian.


Nadra Ruba'i


Nadra Ruba'i , 

22/03/2015 - A year ago today and I still love you more than anything. People say I should get over you. They told me to move on but how can I when I don’t know how to?


I tried fighting, fighting for you, fighting for us. I didn’t get tired. When it comes to you, I never get tired. But it hurts to see you fighting me while I fight for you. I didn’t gave up, I just accepted the truth that what you want is to get away from me, to be free from me. It hurts like hell but I have to accept it thinking that it will make you happy. After all, my goal was to always make you happy even if that meant me not being part of it. 

I have always been selfish and I always think of myself, but with you, I could be selfless and give without expecting anything in return. It is as if your happiness had been my priority. 


My life will go on but you will forever linger in my memory. Time spent with you will forever be cherished. Late night conversations with you will always be replayed and relived inside my mind. I know those things will make it harder for me to move on but I can’t help it. Maybe it’s my unconscious saying that I don’t want to move on from you. Maybe I’m still hoping that you will come back to your senses and come back to my life. Or maybe I’m just hoping and waiting and holding on because honestly, I still love you and I don’t know how not to



Gossip. Kelassss kau jah..


Salam.. 

Teman sekerja korang cane? Suka bergurau ke suka bergossip?? Pada yang suka bergurau tu takpe lah jugak. Hilang stress kejap kat opis kan. Tapi gurau ade batas lah kan. Tapi pada yang suka bergossip ni macam nk hempuk pakai PC opis je (mohon boss tk bace) hahaha.. 


Saye tk kate sendiri ni baik pon atau tk pernah bergossip. Tapi saye sangat tk suka gossip bagai ni. Macam "korang dah takde keje len ke?" Padahal keje menimbun je atas meja tk pulak di buat. Last minute boss mintak baru serabut sana sini buat keje. Kan membazir masa je. Lagi tambah dosa buat adelah. Yang tkleh blah suara mengalahkan Giant (kawan Doreamon) yang menyanyi sumbang tu. Saye boleh dengar lah kak. Awak nak gossip tentang saye p jejauh bole? Takde lah saye sakit hati. Saye bukan jenis nk p marah orang. Sakit hati saye diam je. Tolong lah faham diam saye bukan lagi buat gossip sebab saye berdiam korang naik taring. Haizz!! 

Tapi agak lah kalau takde gossip murahan artis takkan popular (tk semestinya) lulz. 


Yang selalu ada


Salam.. 

Kata orang hidup jangan terlalu bergantung dengan adanya orang lain di sisi kita. Tapi bile lagi kita nk hargai kehadiran orang di sekeliling kita kan?? Pada yang sentiasa ada tu terima kasih. Pada sesetengah orang contohnye saye besar maknanya kehadiran kalian. Walau hanya sepatah nasihat "sabarlah" itu lebih dari cukup kot untuk meneruskan hari esok. 


Sekarang, nak dapatkan nasihat, bagai tunggu Dato Najib kate tidak kepada GST. Tak mungkin!! GST tetap akan dilaksanakan April ini kate Dato Najib. Hahaha.. Tetibe. Tapi serius lah rindu nak dengar nasihat orang tua. Yang tk berapa tua. Yang tua tak mengaku tua. Yang tua tua. Hahaha.. Merepek tk abis lagi ke jue?? Haizz!! Kekadang kat kedai makan p dudok dekat orang tua tengah borak & curi dengar dorang borak (ini kurang ajar) lulz. Kalau sedara saye tau perangai ni satu hari satu malam kene ceramah. Tapi maaf bukan sengaja cuma kekadang orang tua borak ni sejuk telinga sebab dorang pasti selit dengan nasihat. Selalu camtu lah. Kes 'terlebih' borak tu lain cite lah ye. Hehehe.. 

Sejak tinggal sesorang ni payah benar nk dengar nasihat ke ape ke dari someone yang dekat. Last last kene gak nasihatkan hati sendiri tabah lah. Allah ade je mendengar. Huhuhu.. Kes pujuk hati. Dulu stay ngan sedara buat keje basuh pinggan pon kene potpet nasihat jangan buat keje sambil lewa. Ugh, betol kan. Even bende tu kecik tapi bende tu kite praktikkan sebab dah biasa kita belajar dari ape yang orang lain nasihatkan. Pasti kita tau bende tu ada kebaikan nye sebab tu auto je kita ikut. 


Tak dinafikan sedara saye mengajar saye dengan baik. Jaga solat. Jaga tingkah laku. Jaga pergaulan. Jangan biadap. Jangan itu jangan ini. Dan saye takde lah baik mane pon tapi jarang kot saye bantah ape dorang larang sebab pasti kene hukum kalau bantah. Paling pon handphone kene tarik seminggu. Pling lame sebulan. Paling tkleh kad atm kene tahan. Haru biru jadinye takde duit. Paling tk suka kene dengar ceramah sampai bengkak mata nangis. Hahaha.. Bukan sebab ceramah dye sedih tahap winter sonata, tapi sebab ungkit bende yang sudah. Tak suka kot hurm.. Tapi takpe, terima kasih. Banyak saye belajar dari semua tu.




Bukan superwoman


Salam.. 

Ni kes teringat kisah superwoman. Tapi sebelum tu nak jugak kate I'm not superwoman. Hahaha.. Okeyh, Alkisahnye, dulu mase amek diploma saye stay kat hostel sebab takde transport nk ulang alik setiap hari. Pengalaman stay hostel college korang mesti banyak kan? Salah satu kalau boring kat hostel buat hal bising bagai nk runtuh hostel. Lulz. Tu belum lagi kene dengan senior. Muncul batang hidung senior semua pakat baca buku. Lulz. Nampak tk perangai tu cane? Hahaha..


One day yang bosan teramat takde class and ramai pulak pakat ponteng semua buat perangai gila dalam dorm. Dorm saye rata rata student amek certificate. Atas sebab dorm untuk yang diploma dah penuh so saye and 3 orang kawan same dip masok dorm ni. Dorm ni paling gila. Semua otak tk bersambung. Lulz. Kalau bab menyanyi bagai nk terkeluar anak tekak. Hebat na! Yang jadi penyanyi lak kemain suara dye sampai ke langit. Tknak kalah punye. Hahaha.. 


Di pendekkan cerita, kteorang duduk borak atas kat katil 2 tingkat. Yang dok tingkat bawah mesti bengang sebab kteorang kat atas keje nak memekak je. Lulz. Gegirl kalau borak main geletek ape semua normal lah kan. Saye tk bole kot kalau layan geletek ni. So sebab nk selamatkan diri auto je saye lompat dari katil ke atas meja yang bersusun kat tengah dorm. Agak jauh kot siap kipas pusing atas kepala pon saye tak peduli sebab nak lari punye pasal lah kan. Yang dok tengok semua ternganga sebab saye landing smooth berdiri tegak atas meja tk jatuh! Hahaha.. Saye pon tk sedar cane saye buat tu. Cuma niat mase tu nak lari selamatkan diri je. Hahaha.. 


3 minit lepas ternganga semua pakat tepuk tangan. Dah macam baru lepas buat aksi lagak ngeri lak. Hahaha.. Tkleh blah langsung kengkawan ni. Then semua tanye "kau blaja terbang dari mane?" Hahaha.. Ini soalan kelakar. Sebab dah dengar dorang bertepuk tangan jantung macam nk tercabut keluar. Siap tanye diri sendiri lagi "eh, aku baru lompat katil ke tadi?" Hahaha.. 


Heboh gak satu kolej. Lulz. Sejak tu automatik dapat name "superwoman" kengkwan tknak panggil name dah. Geram betol. Selain tu dapat lak name "mem" sebab dalam dorm saye je bole fasih english and terer IT (name pon pelajar IT) lulz. Siap ajar kawan pakai myspace and friendster (facebook tk femes lagi mase ni) hahaha.. Weyy, rindu korang hurm.. 


Silent reader, teman bicara, terima kasih..


Salam.. 

Silent reader. Seronok kan jadi silent reader? Saye pon ade hobi camtu. Its was like "saye perati je awak ni" hahaha.. Tapi terima kasih lah ye. Kalau yang comment tu saye tk publish pasti ade sebab nye. Kalau boleh tolong kenalkan diri ye. Lagi seronok berkawan dari jadi 'anonymous' 


Kepada yang bagi kata semangat tu pon terima kasih. Tu pon berkat ade yang pinjamkan mata tuk bace segala luahan saye. Cc to : Syafa, pacik and paan. Hahaha.. Cuma janganlah kate saye ni inspirasi la bagai. Saye manusia penuh silap. Tk layak nk jadi inspirasi sesape pon. Maaf, itu pengakuan jujur. Hehehe.. 


Happy Birthday Nadra Ruba'i


Salam.. 

19/03/2015
Happy Birthday Nadra Ruba'i

Hehehe.. Happy birthday Nanad!! May Allah bless you. It's your 22th birthday. Yeaay... 


Okeyh jangan cerita sedih dulu. Tahun ni macam lain sikit sebab kite tk bersama and I can't even wish to u. Cuma harap awak ade bace kat mane pon. Hurm.. Takpe, hadiah dah sampai muar. Harap dah sampai kat awak jugak. Seperti tahun tahun kita bersama saye bagi hadiah. Tahun ni pon tknak terkecuali. Macam bende wajib saye buat kot. Maaflah kalau terasa tk logik nye tindakan saye tu.


Ape pon semoga semuanya okay untuk awak. Saye harap awak hidup baik baik Dan semoga awak berbahagia.

Sekian


Norsofiana Tahir


Salam Takziah.. 

Alfatihah buat beliau. Entah kenapa tetiba nak bercerita tentang arwah. Arwah ni kawan sekolah, kawan sekelas, kawan tk sama kepala sebab dye agak baik orangnye. Sebab tu dye jadi ketua tingkatan masa kiteorang form 5. 

Beliau ni anak sulung 2 beradik. Kiteorang panggil Ana or Siti Nurhaliza. Eh, nape Siti Nurhaliza pulak?? Sebab dye big fans of Datuk Siti kot. Almost every morning dye dok nyanyi lagu Siti sebelum class bermula. And dye nyanyi memang terbaik dari Dayang Nurfaizah. Eh, pulak kan. Hahaha.. Tapi itulah kenyataan. Klau ade pertandingan nyanyian dye akan join and jangan terkejut sebab dye pon pernah menang. Bangga kan. Hehehe.. 


Yang tk larat nak gelak tu moto dye. Moto dye tkde lah buruk mane pon tapi entah nape moto tu menganggu ketenteraman awam sampai satu hari boleh jadi gado dengan kawan sekelas. Hahaha.. Kelakar. Tapi dye buat muka cool hari hari bawak moto tu pergi balik sekolah. Siyes tk pernah dye kisah ape orang nak cakap. Paling tk bole nk kalah dye ade tulisan bercorak yang cantik sampai cikgu sastera kteorang tegur "Norsofiana, awak tulis tugasan ke tulis surat cinta untuk saye ni?" Hahaha.. Itu kelakar. 

Logik akal ketua kelas memang hobi suka potpet macam nenek kan. Dye ni lak sorang yang suka potpet marah sape tk padam papan tulis, sape tk sapu sampah and sape yang suka buat bising. Nak bergaduh dengan dye? Maaf, anda bukan lawan. Dye lagi hebat perang mulut & tk pernah takut sampai kene baling dengan helmet. Seingat saye tk pernah langsung saye tengok dye menangis. Even putus cinta dengan James Lee, teman lelaki paling popular kat sekolah sebab handsome kot. Hahaha.. 

Tapi lukisan takdir dye hebat. Dye berkahwin dengan lelaki yang dye cinta sejak tingkatan 4. 5 tahun bercinta kemudian dorang kahwin and di kurniakan seorang hero. Tapi sayang dye tk sempat tengok hero dye membesar. Al fatihah buatmu kawan. Even kita selalu gaduh sebab saye selalu lambat sapu sampah (lambat datang sekolah puncanye) tapi kau tetap kawan yang baik selalu cover line depan cikgu. Terima kasih. Semoga tenang di sana sahabat. 



Meroyan


Salam.. 

Ada orang keje dye nak meroyan je. Ada orang keje dye layan orang tu meroyan. Ada gak orang keje dye kutuk orang yang meroyan. Pendek kata macam macam jenis orang tapi bebalik kepada meroyan gak. Hahaha.. 


Alkisah, bukan semua orang suka suki nak meroyan. Ade yang nak luahkan sakit di hati. Ade gak yang memang hobi dye meroyan je 24/7. Tu belum kira lagi dye muat naik status kat laman sosial every second. Adess, ni bikin stress mak. Hahaha.. Klau kat twitter memang layak lah. Klau kat fb memang ajak gado punye orang lah. Pergi bukak account twitter sekarang jugak and meroyan lah sampai lebam! Hahaha.. 

Kalau kes saye lak, tipulah kalau kata tk pernah meroyan bagai kan. Tapi bukan selalu. Tk baik amalkan nanti orang sakit hati kat kita kan. Free je kene kutuk. Hahaha.. Tu ribut selalu muncul bila mood down. Hahaha.. Normal lah tu kan. Kalau mood baik diam je baca tweet orang lain. Tapi ingat dalam masa berpantang jangan meroyan. Bahaya. Teringat seorang kawan baik 'pergi' lepas bersalin akibat teruk stress kot. Al fatihah buat beliau. Entri seterusnya saye cerita tentang sahabat baik ni okeyh. Sekian..


Belajar kuat, belajar bersyukur


Salam..

Dalam hidup kita ini tentunya kita penat melayan ragam manusia yang kadang pelik dan pelbagai. Setiap orang itu ada perangai yang tersendiri, kadang kita suka dengan mereka, bergaduh, sedih dan gundah gelana. Ketika itu, kadang kita dapat kawal emosi kita dan kadangnya kita tak dapat kawal emosi.

Apalagi taip di facebook, bagitahu tak puas hati kepada seseorang bla bla bla dan bla. Dalam kehidupan manusia pelbagai perkara dan peristiwa dilalui. Semakin berusia semakin bertambahlah pengalaman yang dirasai. Peristiwa yang ditempuh ada yang manis, pahit, masin, tawar, kelat, masam dan hanyir. Pengalaman indah teramat indah untuk dikenang. Biarlah kenangan manis sentiasa segar diingatan, pedoman dan panduan dalam meniti kehidupan. Segala peristiwa pahit, getir dan buruk, jangan terus dilupakan dari kenangan, biarlah menjadi pengajaran untuk kita memacu masa hadapan agar lebih berhati-hati agar peristiwa ini tidak akan menjelma semula mengganggu kehidupan.


Kalau nak tahu sebenarnya setiap kali ujian, kita akan ada satu masa, kita lemah betul, kesabaran di tahap paling maksima, dan kita rasa macam Allah, nak buat apa lagi nie? Nak kuat macam mana lagi nie? Penat dah nie. Saye panggil waktu tu sebagai waktu kemuncak yang paling dekat dengan putus asa tapi tknak putus asa. Dan waktu tu Allah akan bagi sesuatu yang istimewa antaranya hadirkan seseorang yang istimewa. Bersyukur sangat sebab dia akan bawa satu nasihat lain dari yang lain, dia akan bawa satu pertolongan yang lain dari yang lain..

Kalau mereka mereka yang tolong saye nie sedang baca entry nie, saye berterima kasih sangat sangat, hanya Allah yang dapat balas budi kalian. Saye doakan kebaikan dunia akhirat untuk korang. Semoga Allah permudahkan urusan kalian, andai satu hari korang ada masalah yang saye tak mampu nak tolong, saye doakan Allah akan hadirkan orang - orang yang tepat untuk korang macam Allah hadirkan untuk saye sepanjang ujian ini.

Amin!


Happy Birthday Nur Fathiha


Salam..

11/03/2015

Happy Birthday Teha..



Saya doakan awak semoga awak sentiasa sihat,
Dimurahkan rezeki untuk awak,
Dilimpahi rahmat untuk awak,
Dilindungi hidup awak daripada segala keburukan dan kejahatan,
Dipermudahkan segala urusan awak,
Semoga awak akan bertambah rajin, tak malas dan sentiasa bersemangat untuk terus belajar,
dan semoga awk berjaya mengecapi impian awak di dunia dan akhirat kelak,
InsyaAllah...


Bengang!


Salam.. 

Nak tau level bengang tahap ape?? Tahap nak meletop dah kot. Ni semua pasal check post januari lepas cuma 2 je? Padahal memacam dah post kot mane lak menghilang?? Adoi.. Bikin panas hati betul tengok. Penat potpet lepas tu takde lak. Ni masalah kalau type guna phone. Tengok dah publish sekali check takde lak. Ajaib betul macam nak campak phone ke sungai sarawak! Siyes buaya hang lapo tak nah p makan phone ni. Huaaa.. Frust menonggeng tengok post lame takde! Abis lesap semangat nak menaip. Panas hati punye pasal. Tapi eh, cane panas hati eh hahaha.. Tanye lah jue tanye sape nak jawab? P jawab sendiri lah! Hohoho.. Kesian jadi jue. Sobsobsob.. 

Dah tak tau nak lepas marah ngan sape pasal tu menaip memanjang. Tapi benda di taip hilang marah muncul lah jawabnye. Emosi ni kekadang pelik. Macam hantu. Kejap lain 5minit kemudian lain lak. Sejam kemudian lagi lain. Yang paling pelik terbawa sampai mata taknak pejam. (Nak type kejam) hahaha.. Lepas tu doc tanye nape tak cukup rehat? Tak boleh tido doc. Lepas tu doc kate fikir bebukan mane nak tido. Potpetpotpet.. Lemau dah nyawa ni. Haizz!! 




Titipan pengajaran


Salam..

Kadang apa yang tersingkap disebalik kebenaran tu memang menyakitkan. Sebab realiti tak sehebat yang kita impikan. Cuma bila realiti mengatasi segala rasa yang ada cuma sengsara. Persoalannya, takkan nak pilih pembohongan?? Saya penat berbohong. Bohong yang akhirnya mengakibatkan kesan yang sangat teruk. Kalau boleh saya putarkan balik masa saya tak memilih untuk berbohong. Contoh bohong paling mudah "I'm Okay" BOHONG!!

Dalam kita melalui hidup adakala kita akan jatuh hingga kita sendiri terpaku pada satu sudut "Mengapa aku yang harus laluinya??" Kadang kadang kenangan dan masa silam tu akan berputar semula seperti filem yg sedang ditayangkan. Walau diubati dengan apa cara sekali pon, luka yang ada akan tinggalkan parut akhirnya.

Saya belajar sesuatu, bila kita hilang seseorang, ia bukan mengajar kita erti lemah atau kecewa. Tapi ia mengajar kita kuat. Kuat untuk menghadapi kehilangan itu. Andai kita lemah dan terlalu melayankan sangat perasaan kehilangan itu, kita akan jatuh tersungkur.


Kata seorang teman, Kadang-kadang dalam hidup ini, kita kena ambil sedikit masa untuk duduk bersendirian dan muhasabah diri sendiri. Selama kita hidup, apa yang kita buat? Ada tak kita sedekah, berbakti kepada kedua ibu bapa, patuh kepada perintah Allah? Ada tak kita maafkan orang dan minta maaf dekat orang sebelum kita tidur?


Sungguh, bila mendengar kata kata tersebut bagai diri sangat kerdil. Memang benar kata orang kita ini tidak lain hanyalah makhluk Allah yang sangat kerdil. Sangat sangat kerdil. Tiada sebab untuk kita berasa angkuh, sombong, bongkak, meninggi diri dan apa sahaja sifat mazmumah yang seumpamanya.

Kita sering lihat semut yang kecil, namun begitu gagah membawa makanan yang berkali ganda lebih besar daripadanya. Tidak sedikitpun timbul rasa takut kepada sang semut yang gagah tadi. Kenapa? Kerana kita mempunyai jasad yang beribu kali ganda lebih besar berbanding semut. Tapi bila sang semut menggigit kita, habis sampai penyek semut tadi kita kerjakan. Begitu gah sekali. Seolah-olah kita mahu buktikan pada semut, bahawa kita jauh lebih kuat daripadanya. Baru sekali kena gigit, terus 'murka' dan memberi balasan berbentuk 'tunai'.