>

Aku penat hidup ..



Salam..

Hidup ini jelas adalah satu perjalanan. Ada permulaan dan sudah pastinya ada pengakhiran. Kita bermula dengan kelahiran dan pasti akan berakhir dengan kematian. Dalam merentasai gelombang kehidupan, kita tidak pernah lari dari melayan kerenah manusia. Dari sahabat handai sehingggalah mamak yang mengambil pesanan di meja makan, semuanya memberikan kita dugaan dan cabaran yang tersendiri. Adakalanya kita gembira, adakala kita lelah dan adakala rasa itu bercampur baur.


Kadang kadang niat murni kita juga dipandang sepi. Mahu berubah tetapi sudah diejek ejek dengan kata² yang melemahkan semangat. Mungkin kerana bayangan akhlak kita yang terdahulu yang tidak terpuji. Lalu kebaikkan itu sekadar terhenti di dalam hati. Respon manusia menyebabkan kita mengundur diri. Ada suatu ketika kita menguntum senyuman sebagai tanda mesra, tetapi dibalas dengan lirikkan sinis yang penuh dengan makna. Tangan yang kita hulur sebagai salam tetapi dikilas dengan dendam dalam diam. Mahu bertentang mata pun sudah jadi canggung. Apatah lagi mahu bertepuk tampar dan bergurau senda.

Tetapi adat fitrah manusia. Hati yang terdidik dengan kebaikkan dan kelembutan tidak mungkin terus terusan egois. Apatah lagi membenci. Fitrah manusia ini yang mendandan rasa serba salah. Seolah olah peluru berpandu yang menebak hati. Kita mula berkira² tentang kesilapan diri sendiri. 


Aku pula? Aku akan rebah dengan dunia. Perlahan lahan hati aku goyah iman aku berterbangan bagaikan burung tiada arah. Ya, aku akan pergi. Pergi jauh dari dunia ini. Jauh dari manusia yang membenci. Bukan ku berkecil hati tapi aku terlalu penat hendak meneruskan hidup ini. Perlahan lahan aku ingin pergi selamanya dari dunia manusia. Sampai masa nanti aku akan pergi jua. Rinduilah aku andai aku pernah memberi makna dalam kehidupan kalian. Aku hargai sesiapa pun kalian.



Haikal Zaidi


Salam..

Nak kenal dengan seorang yang murah dengan senyuman tk? Hehehe.. Mai²  saye kenalkan Haikal Zaidi. Oranngnye memang mesra alam bunian. Opps! Sorry Haiqel. Muda lagi baru 20 kalau tk silap. Selama ni kenal dye pada name je. Tk pernah jumpe. Tengok jumpe kemain peramah and mesra alam orangnye. Suke² . Hahaha.. Saye suke orang macam awak ni haiqel. Stress pon hilang sehh. 

Haiqel & Nad
Haa.. Senyuman haiqel tu kalau boleh memang nak sampai ke telinga kan. Hahaha.. Nanad pulak tk habis dengan muncung mahal dye. Hehehe.. First time jumpe haiqel ni memang senyum memanjang tapi segan sehh nak cakap ngan dye sebab memang tk tau nak borak ape. Dye tk kenal pon kite kan. Hahaha.. Tapi dye layan gak dengan baik kan. Terima kasih hantar ke airport. Hehehe..

Haikal Zaidi
Dear Haiqel, Selama awak kenal saye kalau ade silap salah saye sakit terguris saye kat awak, maafkan saye eh. Saye suke kenal awak. Terima kasih sebab layan tweet saye even saye rase awak tk kenal or maybe tk ingat saye kot. Awak pon burung hantu macam saye payah nak tido malam kan. Tapi saye tk liat bangun pagi tau. Hahaha.. Kekadang tengok awak reply tweet saye hilang stress saye 5 minit. Hahaha.. Siyes haiqel, maybe hati saye rase awak sepupu baik nad mesti sedikit sebanyak ade kesan kat saye. Saye tk boleh nak contact nad, tapi dengan ade orang macam awak ringan sikit beban perasaan. Tau tu pon dah lebih dari cukup tau. Haiqel tk perlu buat ape pon saye dah lega tengok awak 'hadir' kat noti twitter saye. Terima kasih haiqel. Seronok jumpe awak, kenal ngan awak and tweet ngan awak. Mungkin saye tkkan jumpe awak lagi. Saye dah penat kot nak hidup lagi. Huhuhu.. Tapi tak penat tengok orang tweet lapar and makan tk ajak ni. Hahaha.. Awak asyik lapar je kat twitter eh. Lepas tu makan tahap hati kenyang tk ingat orang. hahaha..  Baby dalam perut kite pon ikut lapar lah haiqel. Hahaha.. 

Ape pon haiqel, kite ade bace tweet awak nak rase laksa sarawak. Ade niat di hati ni nak bagi awak makan laksa cume kite agak jauh je. Kite terer masak laksa ni. Sekali haiqel try pasti nak lagi. InsyaAllah sebelum menutup mate saye harap hajat saye tu kesampaian. Amin.. Doakan eh haiqel. Thanks budak murah senyuman. Banyak sedekah awak tau. Banyak pahala awak. Stay smile tkmo sedih² . Hehehe..



Najbea Ruba'i



Salam..

Nak tengok kembar Izara Aishah? Kenalkan Najbea Ruba'i. Berusia 20 tahun and student kat UiTM Seri Iskandar Perak. Nape saye katekan dye kembar Izara Aishah? Pertama kali saye jumpe dye, sekali pandang macam Izara Aishah versi pakai tudung. Siyes cantik cume dye tk seputih Izara Aishah. Hehehe.. Lagi satu dye ayu sangat. No wonder Ibu dye panggil 'Anggun' . Dulu saye pernah bagitau Nanad "Amoy tu ayu je tk pernah buat muke pelik mase bergambar tk macam yang lain" Lepas tu Nanad jawab saye "Mane nak buat muke pelik Ibu panggil dye Anggun" Hehehe.. Lepas tu faham lah nape amoy selalu ayu. Sesuai name anggun ngan dye kan. 

Amoy & Nad
Mula kenal dye ni sejak kenal nad. Nanad selalu cakap tentang adik dye yang ni. Selalu Nanad panggil dye 'Kak Amoy' . Memule kenal dye memang agak pelik sebab dye ni sepatah tanye sepatah dye jawab. Ingatkan dye tk suke kite kot. Lame lepas tu kenal dye rapat sikit oh dye memang camtu rupenye. Dye suke travel ugh. Same ar kite. Kite pon suke gak cume tkde peluang macam dye. Ape pon perbualan saye ngan dye mesti berkisar tentang nad. Mase Nanad takde fon dye jadi orang tengah kene sampaikan pesanan. Hahaha.. Siyes comel adik yang sorang ni. 

First time jumpe dye tk kenal kite. Kali kedua kite join dye breakfast sama ngan Ibu dye. Okeyh, kite perhatikan dye kot. Entah nape suke tengok orang sopan ni ayu semacam je. Kite ni kasar sehh. Tengok orang ayu sopan ni sejuk je hati. Entah kenape kite tk ayu camtu ugh. hahaha.. Paling best dye ni agak baik cume dye tk friendly sikit ar. Baik je sepanjang perjalanan dari muar ke JB tanye "Kak Jue okay ke?" hehehe.. Sampai airport kite betol tknak makan pon dye beli je ngan kite untuk makan. Kite tk pernah makan tu amoy. Hurm.. And the first time in my life kite peluk someone macam awak. Entah nape hati kuat sangat tergerak nak peluk awak. Kite nak peluk abg nad awak tk boleh kan so kite peluk awak. Hehehe..

Najbeaa Ruba'i
Dear Amoy, Minta maaf eh sepanjang perkenalan kite akak ni tak baik pada amoy. Minte maaf eh buat abg kesayangan awak sedih. Tapi masih ingat kan pesan akak? Tolong jaga abg nad untuk akak okeyh. Akak tk pesan pon akak tau amoy pasti akan jaga abg nad. Amoy mesti rase akak annoying kan tapi takpe lah sis, akak faham amoy memang tk suke akak dah. Akak pon sedar kite tk boleh buat orang suke kan kite. Tapi akak suke amoy. Maafkan akak yg annoying ni. Kalau akak memang sangat salah di mata amoy, ampunkan dosa akak yang ampun rase tkkan terampun pon. Terima kasih amoy sebab jadi adik akak yang baik. Akak sayang amoy tau. Semoga amoy berjaya dan berbahagia. Akak doakan yang terbaik untuk amoy. 




Nur Fathiha Khairul Anuar

Salam..

Anda Muslimah yang suka bergaya?. Inginkan koleksi tudung dan jubah yang sangat cantik dan menarik? Jom follow gaya Nur Fathiha Khairul Anuar Bukan iklan ajak shopping tau. Nak ajak camner nak berfesyen. Hihihi.. Dia ni sentiasa up to date dengan fesyen² terkini tetapi masih mengekalkan batasan sebagai seorang muslimah yang sejati. Saye suka cita rasa fesyen dye. Memang kena sangat tambahan dye ni tinggi lampai. Jeles lah ngan orang tinggi ni. Pakai ape pon nampak cantik lagi lah kalau orang tu memang dah sedia cantek.

Teha & Nadra
Cantik kan Teha ni. Haa.. Bila menyentuh tentang kecantikan ni, terlalu subjektif. Kadang pada mata kita cantik, tidak pada mata org lain. Kadang ada yang kurang cantik tapi dek personalitinyer yang baik membuatkan ianya jadi cantik. Tapi jika Allah dah kurniakan kecantikan ditambah dengan peribadi yang baik, busana yang cantik. Maka bertambahlah kecantikannya. Begitu gak si Teha ni. Dye ni cantik and baik, kite tk kenal dye pon dye elok je berkenalan ngan kite. Dalam ramai² family Nanad, Teha orang pertama yang nak berkenalan ngan kite. Eee! Seronoknye memula kenal dye sebab dye tk buat kite segan terus je gurau² macam lame kenal. Peramah eh Teha. Lagi best dye ni die hard kpop fans and dye suke  Infinite

Dear Teha, Thank you for our friendship for it means so much to me, your compassion and understanding and loving ways you share so free. You is the most Happy-Go-Lucky person I've ever met. Someone who is generally easygoing and carefree. Paling penting awak seorang yang friendly. I'm sorry I'm not pretty as Qhiz yang awak kenal. Awak mesti kecewa ngan kite kan. Ape pon tanggapan awak dengan kite sekarang kite harap awak maafkanlah kite. Maaf kite tk jadi kawan yang baik. Tapi kite suke kawan ngan awak. Kite suke segaalanye tentang awak. Kite bagitau kat baby dalam perut kite dye ade Aunty yang menjadi kesukaan kite. Teha, Maaf tk jadi orang yang baik tapi terima kasih sebab sudi dengar cerita kite. Pada asalnye kite harap awak je yang faham kite. Tapi kite salah eh teha, takde yang faham kite. Tapi kite tk salahkan awak sebab tu salah kite.

Nur Fathiha Khairul Anuar
Tapi kite suke tengok awak ade boyfiend sebab selama kite kenal awak, kite tk pernah tengok atau awak tk pernah cakap pasal boyfriend. Sekarang tengok awak happy je. Kite tumpang happy untuk awak jugak eh. Kite tk tau nak cakap ape kat awak sebab dalam ramai² orang yang rapat ngan kite paling rase bersalah ngan awak. Tengok awak block kite kat SNS pon kite sedih tau sebab kite tau awak tknak dah jadi kawan kite. Kite je sibuk kacau awak nak jadi kawan awak kan. Takpe lepas ni kite tk dah tk kacau awak dah. Mase tu nanti awak takyah ar block kite kat SNS lagi sebab kite pon tkkan wujud lagi kat muka bumi ni. Dear teha, kite sayang awak tau. Maafkan kite eh selama awak kenal kite. Kite tk pernah lupe awak baik ngan kite tau. Kite doakan awak happy even nanti kite tak boleh tengok awak yang cantik bergaya lagi. Kite suke tengok awak :)



Ndana Ruba'i


Salam..

Jom mari berkenalan dengan Ndana Ruba'i aka Anne or Nana.Kite panggil dye Anne. Ni adik bongsu Nadra Ruba'i. Berusia 16 tahun and of course dye comel macam Abg Nad dye. Siyes, first time tengok pic dye terus bagitau kat Nanad "Muke Anne copy paste muke awak. Dye Nadra versi pompuan" Hahaha.. Nad apelagi bantai gelak siap cakap kuangasam lagi. Hahaha.. Tadaaa..


Haa.. Kan dah cakap dye sebijik macam Nanad kan. Saye ngan si adik ni takde lah rapat mane. Tapi kite masih punye cerita share bersama kan Anne. Satu saye suke tentang dye, dye tk kisah awak camner semua dye okeyh je. Nanad pon jarang cite tentang dye sebab yelaa budak en keje dye kat sekolah buat keje sekolah and yeah she's big fan D-Dragon auww.. Salah satu topik borak ngan dye ni D--Dragon. Kalau ade lain rahsia lah ye. Saye simpan dalam perut. Hehehe.. Dan paling best dye reti buat Sushi lah. Kalah kite. Mengidam betul tengok Sushi yang dye buat. Takpe lah makan dalam mimpi. Hehehe..

Dear Anne, first at all thanks for being there. You know what I means kan. Even tho Anne dah tk borak ngan kite sekarang tapi kite hargai kehadiran Anne. Kite suke Anne macam tu. Sedikit sebanyak Anne buat beban kat bahu kite ni kurang satu. Untuk itu hanya Allah mampu membalas tau dear sis. Thanks sis. Anne, belajar baik² tau sis. Tknak ar nangis² sendirian memalam tau. Jangan rase Anne keseorangan sebab Anne ade Ibu, akak² and abg² and kawan²  AnneAnne share ngan dorang ape je masalah Anne. Your mom she's your everything right and she always there dear sis. Sebelum ni pon abg nad pernah kate dye selalu ade untuk adik² dye. 


Ndana Ruba'i
Maafkan akak ey Anne. Akak bagitau ni sebab akak sedih bace status Anne. Akak nak je borak ngan Anne macam dulu² tapi akak tau pasti Anne takkan layan akak. So, ni akak bagi nasihat je. Mungkin pada awak akak tk layak nak nasihat Anne, tapi akak nak nasihat jugak. Ni mungkin nasihat terakhir akak buat AnneAnne selalu macam ade masalah kat sekolah, Anne tk suke suasana persekitaran kat sekolah baru, Anne rindu kawan² kat sekolah lame. Anne, adekala kite tk suke something kite kene jugak hadapi bende tu. Anne boleh dear sis. Kalau Anne nak berjaya Anne kene hadapi walaupun susah and payah nye nak layan assigment yang berlambak, masalah kawan² and masalah²  yang lain. 
Ape pon akak doakan yang terbaik untuk Anne. Walaupun akak tk pernah jumpe Anne tapi akak tau Anne baik. Baik macam Abg Nad awak. Thanks once again dear sis. Akak sayang Anne tau sis. Akak sayang Anne semua sebab pada akak Anne ngan adik beradik semua macam family akak. Maafkan akak eh sis. Akak mungkin tk panjang umur nak jumpe Anne. Tapi akak nak tengok Anne berjaya dengan cita²  Anne. Semoga berjaya and berbahagia dear sis. 



Yang namanya MAMA



Mama
kalau aku asalnya dari rasa cinta
mengapa di situ aku di letakkan.
Berteman lalat, ulat, lipas, semut, sampah, tahi

Mama
Kalau aku ini asalnya dari nafas cinta
mengapa di situ aku di campak.
Bersama Busuk, kotor, hanyir, kepam, jijik loya

Mama
kalaulah aku ini namanya cinta
mengapa di situ aku di buang.
Bawah jambatan, longkang, tong sampah, lubang tandas
semak samun, tepi jalan

Mama, Mama, Mama
aku mahu punya nama
aku mahu punya cita-cita
aku mahu ada nyawa
aku mahu ada rasa
aku mahu ada cinta

Kalau kau beri aku sedikit ruang
sedikit peluang
aku akan bangkit berjuang
aku akan pergi berperang
aku akan tendang terajang
kepada sesiapa pun yang menentang
kepada sesiapa pun yang melarang
kepada sesiapa pun yang hanya tahu memandang

Tapi Ma,
kau tidak beri aku itu
kau tidak beri aku waktu

Jangan risau Mama
aku ada bersama Dia
yang terima aku kurang-lebih nya
yang menjaga aku di syurga
yang beritahu aku apa makna cinta

Buat Mama-mama
berhentilah menjaja cinta
berhentilah menjadi pendosa.


Shifa Jue?


Salam..



Tertanya² ea kenape saye letak blog saye name 'Shifa Jue' ?? Adakah nama saye Shifa Jue? Oh tidak kalian silap. Hehehe.. Tapi Jue memang nama saye pon. Manakala Shifa pulak ejaan sebenarnya 'Syifa' 
Syifa nie memberi maksud penyembuh kalau tk salah saya la. Pengubat dan penawar dan yang sama erti dengannya. Kenape shifa? Mudah je sebenarnye sebab Syifa bermaksud penawar. Dengan maksud yang baik pada nama ni saye harap saye boleh bagi penawar untuk hati saye sendiri. Adakala bile kesedihan datang saye bukak blog lepas tu update ape je yang terlintas nak share sebab saye cuba nak cari penawar kedukaan kesedihan saye. Ada waktu ianya berjaya dan ada waktunya ianya tidak berjaya sama sekali. Tapi sebaik baiknye penawar hati ingatlah Allah kan.. 


Salahnya adaalah SAYA


Salam..

Dikala tinta meniti barisan kata diriku dirundung perasaan yang amat memilukan. Pada Allah tempat saya luahkan rasa. Semua yang berlaku, saya sedar, perlu berbalik pada dia. Saya mohon petunjuk tentang apa yang berlaku. Saya mencari khilaf sendiri kerna saya sedar saya bukanlah insan yang sempurna. Saya tidak sempurna di mata manusia, jauh lagi dimata pencipta. Diri ini masih perlu diisi santapan rohani yang boleh membawa kearah pembentukan diri yang lebih baik.Namun, saya memerlukan MASA. Caci maki amat perit untuk ditelan. Mengenangkan saya tak punya sesiapa nak meluahkan perit di hati, saya hadamkan segalanya.

Kalian boleh katakan saya membuka aib sendiri. Namun bukan itu niat saya. Mungkin sedikit sebanyak kisah saye ini akan jadi pengajaran pada kalian. Saya bukanlah mangsa. Seperti kata Iskandar ni "..Kat mata siapa pon 'nad' di anggap mangsa.. So, tak kire ape yg Jue cakap semua orang dah susah nak percaya. Takleh nak salahkan sesiapa.." Sejak tu saye katakan pada diri "..Salah kau sendiri Jue bukan salah nad.."  Malahan banyak kali saye pujuk hati dengan ayat yg same hampir setiap hari. Dan setiap hari itu jua air mata jadi peneman yg paling setia bertahan dengan saye. Bukanlah Nadra. Nadra, sebaris nama indah ini tak pernah jua hilang dari hati saye. Setiap kali ttup mata atau buka mata sebaris nama & wajah itu yg bermain di kepala ni. Kalau boleh di hilangkan ingatan memang saye akan lakukan saat itu jua tapi saye tak mampu sama sekali.

Sadis! Saye tkkan lupe segala sakit perit nye perasaan bile saye hilang segala-galanya sebab silapnye saye sendiri. Benar kata orang berani buat salah berani lah tanggung akibat dari salah tu. Setiap patah perkataan yg keluar dari mulut sesape pon sering membuat saye menangis hiba. Untuk mendapatkan tempat bersandarkn bahu ketika tu memang tiada hanya pada Yang Maha Esa. Dan terima kasih Aunty Imah. Walaupun Aunty tk pernah kenal saye tapi Aunty sangat mengerti. Maafkan saye mengecewakan segala usaha Aunty. Maafkan saye kerana tknak menyusahkan Aunty sekeluarga. Terima kasih tau Aunty. Hanya Allah mampu membalas segalanya Aunty.



Kerana beratnya bahu memikul


Salam..

Pengakuan eksklusif tentang 'rahsia diri' bukanlah sesuatu yang semudah-mudahnya akan dilakukan oleh manusia kepada sebarangan orang. Apalagi jika 'rahsia diri' itu adalah sesuatu yang sebolehnya hendak disembunyikan kerana bakal mengaibkan diri sendiri jika 'terjatuh ke riba' pihak-pihak lain. Tetapi ada kalanya 'rahsia diri' jika dipendam keseorangan akan menjadi umpama 'racun berbisa' yang makin disimpan rapi makin ianya merebak umpama 'kanser' yang sungguh menyakitkan jiwa dan pemikiran. Maka seseorang yang dipercayai haruslah dicari untuk 'melapangkan jiwa' daripada 'kanser-kanser' yang sungguh menyeksakan itu!

Namun yang telah terjadi memang perit untuk mengaku. tapi itulah musibah pertama yang perlu hadapi. Belajarlah untuk bertanggungjawab serta yang telah berlaku jangan ditambah lagi dengan dosa yang lain. Seharusnya bertanggungjawablah atas apa yang berlaku. Kita tak tahu musibah dan laknat Allah pada masa akan datang. Adakah akan ada berkat dalam hidup jika melakukan pengguguran meskipun insaf di atas keterlanjuran? Percayalah. Sebaik mana manusia, apabila seseorang itu dapat lari dari dosa dengan melakukan dosa lagi besar, dia akan melakukan dosa yang sama juga. Usahlah ditambah dosa yang ada.


Saye. Yee, saye jua menghadapi situasi yang tidak pernah terlintas akan terjadi. Selalu bace newpaper kisah gadis terlanjur dan bagaimana meraka menghadapi semua tu. Namun bila saye berada si situasi yang perlu saye tangani sendiri saye jadi insan paling lemah dalam segala bentuk emosi. Tapi sedar ianya beban tanggungjawab yang perlu dipikul walau bertatih, walau perlu menyusur jalan yang perit, sedaya upaya jua bertahan demi nyawa yang tidak berdosa ini.

Benar kata orang berat mata memandang berat lagi bahu memikul beban. Beban perasaan beban hinaan beban mencari mana yang betul untuk di lakukan. Wahai jue, bersabarlah. Sedari nasib memang begini tabah lah. Andai mereka tidak punya sedikit pun rasa cubalah memaafkan mereka. Mereka jua terluka. Mungkin jua ini karma.