>

Bengang..!!


Anyonghasaeyo...

Fuhh..! Bukan main lagi tajuk post kite kan..?? Tapi sekarang ni memang bengang tahap naga lapar tak makan setahun gamaknye.. hahaha.. Gelak pulak tadi cakap bengang.. Apee daaa..

Soalan.. Ape uols rase kalo bf/gf uols ni jadi perhatian ramai..?? Suke..? Tak suke..?? Bengang lagi menyampah ade la kan... Alaaa.. Kalo ade yg cakap "takpe la dye sayang kite je" Tunggu sat.. Uols betul ke maksudkan tu atau sekadar nak sedapkan hati je..?? Kenyataannye di mulut lain di hati lain.. Betul kan sy..?? Baik cepat² ngaku.. hahaha.. 

Haa.. Tu yang sy rasekan sekarang sebab sorang girl ni bijak betul bermain kata.. Agaknye berguru ngan William Shakespeare kowt.. Pandai berselindung dengan kata².. Paling takleh blaah dye hanye tegur sy kat fb sebab nak tau pasal bf sy je.. Kalo takde cite bf sy yg dye nak tau memang dye takkan tegur pon apelagi LIKE status sy.. Camtu jugak dye buat ngan adek bf sy.. Menyampahkan.. Yang macam nak kungfu panda je dye ni bile di tanye memang taknak ngaku.. Tapi malam² sebok buat status macam nak bagi 'hint' je kat bf sy then keesokkan harinye status tu lesap dah.. hahaha.. Kelakar pon ade tengok gelagat orang camtu kan.. Tapi lebih kepada rase bengang lagi adelah.. huh..!! 

P/s : Mohon sangat awak terasa Cik Y****** .. Dan lepas ni jangan sesekali inbox saye lagi sebab saye sangatlah tak suke awak sebok pasal kisah cinta kami..

Protes Hina Nabi Muhammad S.A.W

Anyonghasaeyo..

Sejak keluar isu ini, serata dunia mengadakan protes untuk menyekat video ini, namun pihak Uncle Google pula tak nak padamkan.. Malahan menegaskan pendirian mereka untuk tidak memadam video menghina Nabi Muhammad SAW walaupun ia telah mencetuskan protes di kebanyakan negara di rantau Arab..
Dalam satu kenyataan, Google juga menolak tuntutan banyak pihak yang menggesa syarikat Internet gergasi itu untuk mengeluarkan video menyinggung perasaan orang Islam tersebut.. Menurut jurucakap Google, treler filem berdurasi 14 minit berjudul Innocence of Muslims dihasilkan oleh pengarah anti-Islam, Sam Bacile itu kononnya tidak melanggar polisi dan garis panduan Youtube..


Oleh kerana filem yang sungguh kurang ajar ini (menghina Nabi Muhammad) telah berlakunya tunjuk perasaan di seluruh dunia.. Di Indonesia, penduduk negara berkenaan mengadakan demonstrasi bagi menuntut AS menghukum penerbit filem biadab Innocence of Muslims itu..Sekitar 200 penunjuk perasaan membakar bendera AS dan beberapa buah tayar di luar Pejabat Konsulat AS di bandar ketiga terbesar di Indonesia, Medan semalam.. Sebahagian mereka membawa kain rentang yang menyatakan : “AS pergi ke neraka”.. Para penunjuk perasaan itu menuntut Washington menghukum pembikin filem tersebut..


Pada sy setiap orang ada cara sendiri nak tunjuk protes kan.. Tapi sy tertarik membaca Rencana KUNTA KINTE dalam Berita Harian bertarikh 21 September 2012.. Menurut beliau kita boleh tunjuk perasaan bantah perbuatan pengeluar, pembiaya & pengedar filem tu.. Tapi janganlah sampai ganas serta fanatik sampai mati saudara seagama.. Itu kerja bodoh sedunia katanya.. Bila difikirkan balik ape betulkan..?? Kadang² kita bertindak ikut marah kite je tanpa kite ketahui kesan sekeliling.. Orang islam buat bantahan & yg mati pon orang islam sendiri.. Bukankah orang kafir dikirakan berjaya memporak perandakan orang islam..?? Fikirkanlah.. Saya tabik dengan Pergerakan Pemuda Umno, pergerakan Pemuda parti-parti komponen Barisan Nasional (BN) dan beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) berhimpun di perkarangan Masjid Jamek Kampung Baru sejurus selepas solat Jumaat mengadakan perhimpunan aman bagi mengecam penerbitan filem itu.. Itu yg kite nak tengokkan..? Islam bersatu tanpa pegangan politik..

 

Sarawak Regatta 2012 ..


Anyonghasaeyo..

Regatta Sarawak merupakan perlumbaan perahu tahunan yang berlaku di Sungai Sarawak di Kuching Waterfront.. Festival ni diadakan bersempena dengan hari Bandaraya Kuching, tetapi tarikh dari seawal tahun 1972 festival ni telah berlangsung.. Festival Regatta ni telah menjadi tarikan utama pelancong untuk ke Bandaraya Kuching, dan mempunyai penyertaan dari seluruh dunia dengan rekod menunjukkan lebih 320 pasukan yang bertanding dalam perlumbaan setiap tahun.. Menarik kan..?? 


Seperti tahun² sebelum ni Sarawak Regatta kembali lagi pada 14 September hingga 16 September 2012 di Kuching Waterfront.. Acara tahunan yang dianjurkan oleh Pejabat Residen Kuching. Acara ini adalah mempamerkan perlumbaan perahu dengan peserta dari luar negara seperti Indonesis dan Bali.. So, memang rmeriah sakan regatta ni.. Aktiviti-aktiviti lain termasuk memaparkan kraf & pameran oleh usahawan tempatan.. So, jangan lepaskan peluang nak beli barangan buatan Sarawak.. Takkan jumpe kat mane² kecuali di Bumi Kenyalang ni.. Cayelah uols suke punye.. hehehe..



FIVE relationship tips for women who love men ...


Anyonghasaeyo..


  • Don't EVER make him feel he is more important than you are, even if he has more education or a better job.. And don't ever make him feel less important than you are either..
  • If a man wants you, nothing can keep him away.. If he doesn't want you, nothing can make him stay.. Stop making excuses for a man and his behavior.. Allow your intuition (or spirit) to save you from heartache..
  • The only person you can control in a relationship is you.. Avoid men who've got a bunch of children by a bunch of different women.. He didn't take responsibility when he got them pregnant, why would he treat you any differently..?
  • Don't EVER make him feel he is more important than you are, even if he has more education or a better job.. And don't ever make him feel less important than you are either.. Do not make him into a quasi-god; he's a man, nothing more, nothing less..
  • Allow him to miss you sometimes.. If a man always know where you are all the time, and you're always readily available to him - he may take you for granted.. Remember that you have your own life to live which may not always include him..

Above all : love yourself first!!!

Fenomena Gangnam Style ...

Anyonghasaeyo ..

Sebut saje Gangnam Style sy rase takde yg tak tau kan.. Pagi petang siang malam asyik 'Gangnam Style' je.. Buka FB, Twitter, Blog atau BBM semua pasal 'Gangnam Style' lagi.. Pendek kata teman sy "..Gangnam Style too much hot.. Everywhere, Everyday & Everyone talk about this.." Buatnya sy rasa menyampah pon ade.. Penat sangat layaknya telinga ni nak dengar 'Gangnam Style' & jemu sangat mata ni nak baca kat mana² tentang 'Gangnam Style'.. haisshh..!!


Haaa.. Uols bole ber'Gangnam Style' sekarang.. hahaha.. Entah ape je laa seronok sangat ngan 'Gangnam Style' ni tak tau laa.. Mungkin unik atau cactchy serta mampu menjadi tarikan & diminati ramai.. Yang pasti tarian ni sangatlah meloyakan.. Dengan  tangan bersatu & dihayun-hayun, kaki pula akan terkangkang, terjingkit-jingkit. terkedek-kedek macam itik.. Bak kata seorang rakan BBM, "..Joget macam orang cacat pon boleh jadi fenomena.." Itu pendapat seorang kawan.. Pendapat sy..?? Uols tak perlu menjadi seorang penari profesional & muka yang hensem, yang penting uols boleh ber'Gangnam Style'.. hahaha..

Saat sy menaip entri ni Blackberry kesayangan sy berbunyi tanda message masuk.. Bukak & baca.. Cakkk.. 'Gangnam Style' lagi.. Dah bole agak dah.. Broadcast Message kali ni mengenai video music 'Gangnam Style' yg kononnya merupakan kritikan sosial kepada gaya Gangnam yg mengejar kekayaan palsu.. Juga merujuk kepada gaya hidup urban mengenai kopi.. Bagaimana wanita urban di korea sanggup membelanjakan $2 untuk mi ramen tetapi $6 untuk minum kopi di Starbucks.. Alaaa.. Normal la kan.. Apee laa.. Tak payah 'Gangnam Style' sangat pon.. KL Style pon tak kurang hebatnya orang camni..Uols setuju..?? hehehe..


Penyataan ini lagi mengarut..! Apakah dorang ni tuli ke ape ke..?? Sy tak tau la nak jawab ape.. Tapi ini membandingkan 'Gangnam Style' ni dengan agama apa cerr..?? Sebagai pengguna Blackberry, setiap hari sy menerima broadcast message ni.. Sungguh lah menyampah & menyemak chatbox je.. Kalo tak tau maksud lirik lagu pon tak usah la sebok nak buat benda mengarut camni.. Yang dorang ni percaya sangat benda camni lagi lah murtad.. hadoiii.. Tak faham laa.. Ni 'Gangnam Style' punye pasal lah.. Sumpah taknak 'Gangnam Style'.. Baik senamrobik dengan lagu Poco-poco lagi bagus lorh.. hahaha..

Bakat...

Anyonghasaeyo ..

Apa itu bakat..?? Ada banyak madah tentang bakat, tetapi sy petik dua je.. "..Besar kemungkinan orang yg menganggap dirinya berbakat tidak berbakat.." Seterusnya, "..Setiap orang berbakat melakukan sesuatu tetapi tidak semua bakat berjaya menarik orang melakukan sesuatu.."

Bagi sy, bakat adalah kebolehan untuk memanfaatkan apa yang ada.. Sebagai contoh, orang yg berbakat dalam memasak.. Dye akan memanipulasikan segala bahan yang ada, kalau takde, dye akan berusaha untuk mencari alternatif kepada bahan tersebut untuk mendapatkan hasil yang serupa jika ada bahan tersebut.. Takde santan, dye gunakan susu misalnya.. Sy pernah terjumpa seorang pelukis yang berbakat dapat menghasilkan lukisan yang lawa dengan menggunakan 3 batang pensil warna.. Kalo sy lah orangnya melukis tu, nak lukis ayam jadi itik agaknye.. hahaha..


Najbea Ruba'i
Sini sy nak kongsi bakat seorang yg sy kirakan adek.. Sebab dye Adik Nadra sy so dye adik sy jugak. Hee.. Adik cantik ni bernama Najbea Ruba'i. Sy panggil dye Amoy.. Usia pon baru mencecah 18 tahun & sedang menunggu surat tawaran dari UiTM untuk melanjutkan pelajaran dlm bidang yg dye minat iaitu Art.. Haaa.. Dye memang berbakat melukis atau melakar.. Jangan terkejut bila sy katakan lukisan dye pon menerima tempahan yg menggalakkan.. Cayelah budak ni memang genius & berbakat besar dalam Art.. 

Sy kongsikan sedikit hasil tangan Amoy utk tetapan uols.. Nilai lah sendiri.. Kalau sy, sy memang teruja sangat & tak sangka itu adalah hasil tangan seorang budak perempuan 18 tahun.. Memang terbaekkk dari ladang.. ngeee :p







Cantik kan lukisan dye? Nak beli pergi tanye kat amoy sendiri. hehehe.. Pada sy, semua orang boleh melukis.. Apa yang penting adalah kesabaran dan 'Passion'.. Mungkin.. hehehe..

 

Lame tak berblog..

Anyonghasaeyo ..

Ahh!! Rindunya nak berblogging cam dulu² bukan sehari, dua hari, tiga hari, sy tinggalkan blog ni.. Tapi tiga bulan kowt.. hahahaha.. Dah bersawang dah blog nih.. Rasenye ini la paling lama sy tak update blog.. alasan utama ialah sy takde idea & tak rajin kowt.. hahaha.. Rindu sgt nk update blog tapi bz.. Sebab memang bz sangat berfacebok... hahaha.. Bayangkanlah last update bulan Julai (tu pon satu je entri..hahaha) ni dah bulan Sept...huwaaaa...lamernyerr.. Tapi takpe sebab sekarang ni semangat rajin sy dah kembali pulih seperti sediakala.. hehehe.. Lebih banyak entri baru sy akan kongsikan uuntuk uols.. Nantikan yee.. tadaaaa.. ngeee :p