>

Fakta tidur perlu ambil tahu ...

Anyonghasaeyo..

Entri kali ni terhasil atas kesedaran betapa pentingnya tidur.. hikhik.. uols tau tak kerajaan Amerika menubuhkan Yayasan Tidur Negara untuk mengkaji kesan tidur terhadap produktiviti kehidupan kerana didapati masalah kurang tidur atau insomnia mewujudkan kesan negatif terhadap manusia..

Pada tahun 2005, Jabatan Pengangkutan Jalan Amerika melaporkan sebanyak 100, 000 kemalangan jalan raya & industri di Amerika adalah berkaitan dengan masalah tidur yg melibatkan 1500 nyawa setahun.. Tidak kurang jugak kita di Malaysia ni.. Macam2 kejadian boleh berlaku kan.. Sy adalah antara orang yg mengalami masalah tidur ni.. Kalo mata tak mengantuk memang sampai terbit mentari pagi pun sy masih segar.. Kecuali saat2 sy kepenatan yg amat memang tidur tak hingatttt lagi.. hikhik.. Parah jugak kan..

Whuaa.. Comelnye Leetuek tido.. hihihi

Saintis2 dari Universiti Chicago mendapati kurang tidur menyebabkan gangguan pada proses pengeluaran hormon, melemahkan kemampuan badan untuk memanfaatkan karbohidrat dalam badan & mewujudkan masalah seperti penyakit kencing manis.. Majalah perubatan 'Lancet' jugak pernah melaporkan seseorang yg tidur 3 ke 4 jam kurang daripada kadar tidurnya yg biasa, akan mudah mengalami tekanan perasaan & mudah dijangkiti kuman yg disebabkan oleh sistem pertahanannya yg lemah..

Ok, lepas ni sy dah taknak tidur lewat lagi.. Cam tak caye je ngan mata ni kan.. Apa2 aje la.. hikhik..

0 Budak Comel:

Post a Comment